Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zonder toestemming verwijderde grafsteen (inhoud graf onaangeroerd?)

29 december 2002

Vraag nummer: 1898 (oude nummer: 2273)

Sun, 29 Dec 2002 01:26

Geachte heer van der Putten,

In 1984 is de moeder van mijn schoonvader overleden en is toen begraven in het graf bij haar eerder gestorven man. Dit graf zou hierna voor een periode van 20 jaar blijven liggen. Een aantal dagen voor de kerst bracht mijn schoonvader een bezoek aan het graf om er bloemen neer te leggen. Tot zijn grote schrik was de complete grafsteen verwijderd en lag er alleen nog zand. Bij directe navraag bij de beheerder van de begraafplaats werd hem verteld dat het een grote vergissing moest zijn en dat de beheerder de steen had weggehaald nadat hij van de kerk te horen had gekregen dat er geen nabestaanden meer waren. Het was dus de bedoeling dat het graf geruimd zou gaan worden. De beheerder vertelde dat het laatste nog niet was gebeurd (wat we tot op heden nog maar even geloven).

Een paar dagen later hoorde hij van een mevrouw die ook op de begraafplaats was, dat zij de beheerder nog had gewaarschuwd op het moment dat hij de steen wilde gaan verwijderen. Zij vertelde dat er nog kinderen waren die het graf nog regelmatig bezochten. Eventueel kon zij de telefoonnummers nog wel geven. Ondanks deze waarschuwing, ondanks dat er nog bloemen op het graf stonden en ondanks dat de termijn van 20 jaar nog niet voorbij was, is de steen toch verwijderd.

Na de melding die direct bij de beheerder is gedaan, lag er dezelfde middag een brief van de stichting van deze begraafplaats, waarin o.a. werd aangegeven dat zij bereid waren om in overleg een nieuwe steen te laten verzorgen.

Graag zou ik van u advies krijgen wat de beste aanpak is om in ieder geval een nieuwe steen te krijgen, maar nog belangrijker, om ook zekerheid te krijgen dat de overledenen nog niet zijn opgegraven. Mondelinge toezegging is niet altijd overtuigend genoeg. Verder kunt u misschien tips geven waar wij op dit moment even niet aan hebben gedacht.

Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit is natuurlijk een schokkende ervaring voor uw schoonvader. Maar ik kan met 99,9% zekerheid zeggen dat de inhoud van het graf nog intact in.

Eerst maar eens de grafsteen. U schrijft dat er diezelfde middag een brief van het bestuur van de begraafplaats lag, dat zij bereid is om in overleg een nieuwe steen te laten verzorgen. Het is positief dat men onmiddellijk reageert. Zo moet het natuurlijk ook, als zo'n fout wordt gemaakt en ontdekt. Maar toch...
U vraagt naar de beste aanpak om in ieder geval een nieuwe steen te krijgen. Mij lijkt dit gelet op de brief van het stichtingsbestuur geen probleem. Men biedt het al aan. Het lijkt mij logisch dat men zorgt dat op de kosten van de stichting een identieke steen wordt geplaatst, als dat er stond.
Ik zie geen reden of aanleiding voor discussie.

Dan vraagt u zekerheid dat de stoffelijke resten nog niet zijn opgegraven. Ik adviseer u om een naar de andere vragen en antwoorden in de subrubriek 'Graf Ruimen' te kijken. U ziet dan dan ruiming in 2 fasen gebeurt. De eerste is, dat als het grafrecht eindigt, de steen wordt weggehaald. En de tweede, dat (pas) als deze plek wordt uitgegeven voor een nieuw graf, de eventueel nog aanwezige stoffelijke resten dieper worden herbegraven of naar een verzamelgraf of knekelput worden overgebracht. Het heeft feitelijk geen enkele zin om de stoffelijke resten na de verwijdering van een grafsteen ook weg te halen. Dat is immers een heel karwei, want men moet al snel een tamelijk diep graf graven, men moet de kuil goed stutten om te voorkomen dat de buurgraven inzakken etc. Dat doet men niet 'zomaar', maar pas op het moment dat voor een nieuwe begrafenis die diepe kuil gegraven moet worden. En zou men dat wel doen, dan zou men hardstikke onlogisch en inefficënt bezig zijn. Dat doet geen enkele beheerder. Alleen als van hele vakken met vele tientallen graven ongeveer tegelijk de termijn eindigt, zoals op grote begraafplaatsen met veel algemene graven, wordt van alle graven tegelijk de inhoud verwijderd. Die situatie is hier niet aan de orde.
Ik zie geen enkele reden voor vrees voor verwijdering van de inhoud van de graven, als daar niet dezelfde dag of een dag later een begrafenis gepland was en een diepe kuil gegraven was. Ook wanneer van een grafsteen de fundering verwijderd is, is de inhoud van de graven onaangeroerd, want de kisten liggen diep genoeg.
Kortom, geen reden (voor uw schoonvader) om zich zorgen over te maken.

mr W.G.H.M. van der Putten

29 december 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder