Wel of niet geruimde kindergraven (hoe kom ik achter de feiten?)
20 februari 2018
Vraag nummer: 53886
Ik ben met monumentenzorg in Schiedam bezich om de rk begraafplaats Vlaardingerdijk weer eerbaar en netjes te krijgen.Nu blijkt dat er veel nabestaanden bij hoog en laag volhouden dat hun kindjes/broer/zusje op een plek leggen dat niet geruimd is .Er zijn alleen de herdenkings kruizen weg gehaald .Hoe kom ik achter de waarheid?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De administratie van de begraafplaats behoort op grafkaarten (of in de computer) aan te tekenen dat een graf geruimd is, als dat het geval is. Ik heb gelezen dat deze begraafplaats sinds 1972 buiten gebruik is, dus zal men alleen grafkaarten hebben gebruikt. De administratie van een opgeheven begraafplaats dient tegenwoordig naar het archief van de gemeente te worden overgebracht. Of dat in 1972 ook gebeurd is, weet ik niet. Misschien heeft een andere parochie of het bisdom het archief. Of een stichting.
Logica is dat de nabestaanden die volhouden dat hun kindjes/broer/zusje op een plek leggen die niet geruimd is, gelijk hebben als op die plek geen ander kind begraven is. Het ruimen van graven gebeurt meestal in 2 stappen: eerst wordt het uiterlijke kenmerk, het monument verwijderd. Pas later wordt de inhoud van het graf verwijderd, maar dat gebeurt alleen als er op die plaats een nieuwe begraving plaats vindt. U kan er van uitgaan dat de inhoud van een graf nooit verwijderd wordt als het graf niet opnieuw uitgegeven is. Want dat is een zinloze handeling. Althans als het gaat om eigen of particuliere graven.
Bij algemene graven kan het anders zijn, als men regelmatig algemene graven ter beschikking stelt. Dan kan een rij of een vak in een keer worden klaar gemaakt voor nieuwe begravingen. Maar ook daar doet men dat alleen als men weet dat men die ruimte op korte termijn, zeg 1 of 2 jaar, nodig heeft. Nooit 'zomaar'.
Kindergraven werden vroeger vaak als algemeen graf uitgegeven. Maar als er nooit opnieuw begraven is, is de kans 99,99% dat de inhoud van de graven nooit aangeroerd is.
Vergelijk andere vragen over de werkwijze bij ruiming van graven in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?