Skelet vermalen
31 augustus 2018
Vraag nummer: 55981
Ik heb vernomen dat de overblijfselen van een skelet in de knekelput worden gegooid en bij voldoende botten worden deze vermalen, wat is hiervan waar?
Antwoord:
Geachte mevrouw of heer,
Hier is weinig van waar. Als graven worden geruimd, zoals dat genoemd wordt, worden ze vrij gemaakt voor nieuwe kistbegravingen. De oude kisten zijn vergaan en van de overledenen zijn meestal nog wat skeletdelen aanwezig. Die botten worden bij de meeste eigen graven dieper in hetzelfde graf begraven en niet in een knekelput geborgen. De meeste begraafplaatsen hebben ook helemaal geen knekelput, maar soms enkele plekken waar ze nog botten begraven. Dat kunnen soms enkel oude ongebruikte graven zijn, of enkele plekken onder struiken e.d. Die plekken worden alleen gebruikt als grotere aantallen graven tegelijk worden geruimd, bijvoorbeeld algemene graven. Maar die zijn er niet zo veel als eigen graven.
Knekelpunten worden dus weinig gebruikt. Maar de botten in knekelputten worden nooit weer opgegraven en nooit vermalen. Dat is wettelijk niet toegestaan, want zou een vorm van grafschennis zijn. Maar het zou ook geen enkele zin hebben. De botten in knekelputten vergaan langzaam.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as (ook na een crematie na een opgraving)?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.