Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruiming graf zonder toestemming nabestaanden

20 juni 2024

Vraag nummer: 68578

Als een graf zonder toestemming van de nabestaanden geruimd is, wat voor juridische stappen kunnen deze dan nemen en tegen wie?

Antwoord:

Geachte heer,

Voor de ruiming van een graf is geen toestemming van nabestaanden nodig.
Tenzij de huurtermijn nog niet is afgelopen. Dan is wel toestemming nodig van de rechthebbende van het graf. Dat is niet per definitie een nabestaande.

De vraag is eerst, waar het precies om gaat, als een graf geruimd is. Er zijn namelijk twee stappen. De eerste stap is de ruiming van het grafmonument. De tweede stap is de ruiming van de inhoud van het graf, ofwel het verwijderen van de stoffelijke resten. Dat gebeurt gewoonlijk pas als het graf gebruikt wordt voor een nieuwe begraving.

Als iemand dus denkt "Het graf is weg" omdat de plek leeg is omdat het grafmonument weg is, dan is de kans groot dat de inhoud van het graf nog onaangeroerd is.
Het graf kan worden hersteld door een nieuw gedenkteken te laten plaatsen.

Pas als op de plek van het oude graf een nieuw graf(monument) van een andere familie ligt, is de inhoud van het graf weg.

Als de huurtermijn van het graf nog niet verlopen is, kan de rechthebbende van het graf een klacht indienen bij de houder van de begraafplaats. Als het monument ten onrechte verwijderd is, zal er - op kosten van de houder - een nieuw monument geplaatst moeten worden.
De houder van de begraafplaats is bij een gemeentelijke begraafplaats het college van burgemeester en wethouders. Bij een kerkelijke begraafplaats het kerkbestuur. Bij een begraafplaats van een stichting, het stichtingsbestuur.

Als de inhoud van het graf gedurende de huurtermijn geruimd is, kan de rechthebbende ook een klacht indienen bij de houder van de begraafplaats. Dat zoiets gebeurt, is zeer zeer zeldzaam. Ik herinner mij van ongeveer 20 jaar geleden een voorval waar een grafdelver per ongeluk het verkeerde graf in een rij geruimd had, omdat een graf vrij moest worden gemaakt voor een nieuwe begraving.

Als de stoffelijke resten naar een knekelput zijn overgebracht, is het nagenoeg onmogelijk om die resten uit die put te halen en te identificeren. Dan wordt het ook niet mogelijk om het graf compleet te herstellen.

Wat wel kan, is om een ander graf aan te bieden als een soort gedenkplek, met een nieuw monument, op kosten van de begraafplaatshouder.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder