Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruimen tegen gaan

8 mei 2003

Vraag nummer: 2232 (oude nummer: 2652)

Thu, 8 May 2003 22:06

Onze grootouders zijn overleden in 1942 en begraven in een familiegraf. Mijn vader overleed in 1970 en werd in hetzelfde graf begraven. Mijn moeder overleed in 1990 en kwam daar ook terecht.
Het kerkbestuur stuurt nu een brief dat zij het graf willen ruimen.

Hebben wij enig recht om dit tegen te gaan ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zeker hebt u recht om het ruimen tegen te gaan. U kunt namelijk de grafrechten verlengen. Sinds 1991 is het wettelijk zo geregeld, dat men altijd recht heeft om een graf te verlengen. Maar dat had wellicht al eerder moeten gebeuren. De rechten zijn misschien in 2000 of in 2002 verlopen, gelet op de data van uitgifte en van de laatste begrafenis. Onderdeel van het wettelijke recht op verlengen is, dat begraafplaatsen verplicht zijn om tenminste 1 jaar vóór de afloop van het recht, verlenging aan te bieden.
Als de rechten verlopen zijn, is er geen recht op verlenging meer. Maar als er geen - wettelijk voorgeschreven - aanbod voor verlenging is geweest, is de begraafplaats in verzuim. En kan het verstrijken van de termijn, wat eigenlijk een 'fout' van de nabestaanden is, niet meer als hun fout worden gezien. Dan is het een fout van de begraafplaats.

Kortom, u mag de grafrechten voor 10 jaar verlengen. Méér dan 10 jaar ineens kan niet, dat is wettelijk verboden. Wel telkens na 10 jaar opnieuw. De wettelijke regeling heeft zijn voor- en nadelen. Als u langer dan 10 jaar wilt verlengen, maar niet telkens over 10, 20 of 30 jaar de familie langs wilt om geld op te halen, dan moet u nu iets regelen bij een notaris of bij de Stichting Grafzorg Nederland. Dan kan een bedrag in beheer worden genomen, waarvan over 10, 20 jaar enz. verlengingen worden betaald. Het voordeel daarvan is dat men nu in 1 keer de zaak regelt, dat een bedrag buiten de belastingen (vermogensrendementsheffing) valt, dat een belastingvrij rendement op het kapitaal wordt gemaakt waardoor lange termijn relatief steeds goedkoper worden en dat men geen risico loopt met beheer in eigen kring. Met dat laatste bedoel ik dat wanneer een familielid zelf geld in beheer neemt, er problemen kunnen ontstaan als deze persoon overlijdt (dan is een 'familiekapitaal' gewoon onderdeel van diens erfenis), of failliet gaat, of eigen vermogen moet opmaken in een verzorgingshuis, er zelf belasting over betaalt etc.

Als het kerkbestuur - ten onrechte - meent dat verlenging niet mogelijk is, moet het maar eens contact opnemen met de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en zich over de wetgeving op dit punt laten voorlichten.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 mei 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.