Ruimen graf niet geschied, grafrechten verlengd door mijn zus zonder in kennisstelling
7 november 2004
Vraag nummer: 3443 (oude nummer: 4894)
In april 2001 ontving mijn moeder een brief van de parochie dat de grafrechten van haar 2 kinderen verlopen waren. zij kon of dit gverlengen of opdracht geven ruimen. zij koos voor ruimen van het graf. de kosten hiervoor werden op 6.5.2001 overgemaakt.
Toen wij deze week op het kerkhof waren bleek het graf niet te zijn geruimd. Wij troffen ook een buxushaag rondom het graf aan. Bij navraag bleek dat in 2003 een zus van mij, die al 20 jaar geen contact meer heeft met moeder, broers en mij op het kerkhof is geweest. Zij heeft toen de grafrechten betaald tot 2008.
De parochie heeft moeder hiet niet van op de hoogte gesteld. Moeder wil nu dat dit teruggedraaid wordt. Mijn broers zijn het daar niet mee eens.
Wie is nu diegene die zeggenschap over dit graf heeft?
Moeder? (Vader is allang overleden.) Zo ja, heeft zij alleen beslissingsrecht?
In hoeverre dient zij rekening te houden met de gevoelens van haar kinderen?
Mijn zus?
Had zij dit niet moeten overleggen met de anderen?
Als het graf alsnog geruimd wordt, dient de parochie dan het volledige bedrag terug te storten? Of kan zij de jaren dat het graf gehandhaafd is, nog verrekenen?
Al bij al een ingewikkelde kwestie, waarbij de emoties hoog oplopen gezien de verschillende standpunten.
Dank voor uw snelle reactie.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit soort kwestie is al vaker behandeld in deze rubriek. Zie een aantal vragen in de sub-rubrieken 'Graf ruimen' en 'Graf overschrijven' van de hoofdrubriek Begraven.
Ik ga niet alles voluit herhalen.
Een parochie kan vragen om kosten van het verwijderen van het grafmonument te betalen, maar alleen als dat afgesproken was op het moment dat het grafrecht werd gevestigd. Het kan niet later eenzijdig worden opgelegd. Of dat hier het geval is, kan ik in uw vraag niet lezen.
Als het grafmonument inderdaad verwijderd is, is er geen reden tot klagen, want dan heeft de parochie gedaan wat zij zei te doen. Als het oude grafmonument er nog staat, lijkt mij dat uw moeder teruggave van de betaling mag verlangen.
Het ruimen van (de inhoud van) een graf is een kwestie die niemand kan eisen. Dat besluit op grond van de wet de houder van de begraafplaats en verder niemand. Men kan dus niet eisen dat als men een rgaf opgeeft, ook de inhoud verwijderd wordt. Zie vele vragen in de rubriek 'Graf ruimen'.
De houder van een begraafplaats is vrij om een graf dat is opgegeven, weer uit te geven aan een ander persoon. De oude rechthebbende heeft geen beslissingsrecht; dat had men zolang men rechthebbende heeft en betaalt, niet daarna. De huurder van een huis die de huur per januari opgeeft, heeft geen recht om (mee) te beslissen wie in april of augustus de huur krijgt. De oude huurder hoeft ook niet in kennis te worden gesteld. Gevoelens van kinderen, ooms, nichten, achterneven en wie verder ook, is iets wat een begraafplaatshouder niet kan meten en weten. Meestal zijn die ook tegenstrijdig, dus daar kun je helemaal niets mee. Wil men niet dat een ander kan huren, moet men zelf (blijven) huren. Zo simpel is dat zowel met huizen als met graven.
Er zin al veel vragen over geweest. Lees die s.v.p. na, dan begrijpt u het waarschijnlijk beter.
mr W.G.H.M. van der Putten