Ruimen graf en dochtertje cremeren
17 april 2018
Vraag nummer: 54662
Mijn dochtertje is in 2001 overleden en begraven . Mag ik als vader het graf laten ruimen en haar laten cremeren? Hoe en bij wie moet ik daar de nodige informatie verschaffen?
Antwoord:
Geachte heer,
U kunt uw dochter in principe laten opgraven en haar stoffelijke resten laten cremeren. Maar dan moet de moeder niet dwars liggen.
Er is een tussen opgraving en ruiming: bij ruiming van een graf beslist de beheerder van de begraafplaats over het wel of niet ruimen; nu of over 10 of 20 of 40 jaar. Bij ruiming worden de stoffelijke resten niet elders begraven of gecremeerd. Dat is alleen bij een opgraving het geval. Een opgraving kan in principe op het moment dat de aanvrager het wenst. Bij opgraving heeft de aanvrager zeggenschap over wat er met de resten moet gebeuren. Dat is bij het ruimen van een graf niet het geval.
Als uw dochter begraven is in een eigen of particulier graf met uitsluitende grafrechten, is toestemming nodig van de persoon die de rechten van dat graf heeft. Misschien bent u dat zelf; misschien is het uw echtgenote of voormalige echtgenote of partner.
Als uw dochter begraven is in een algemeen graf, zal ook de mening worden gevraagd van de persoon die toen de begrafenis regelde.
Voor de opgraving is vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Meestal is een vergunning na 10 jaar na de begraving geen probleem (mits de rechthebbende van het graf instemt). Zie:
Het ligt ook voor de hand dat de burgemeester vraagt aan de moeder van uw dochter, hoe zij hier tegenover staat. Als die een afwijkende mening heeft, geeft dat niet per se de doorslag. Als het graf van uw dochter anders geruimd zou worden, maar u nu haar resten wilt laten cremeren, is daar redelijkerwijs geen bezwaar tegen. Maar als het graf bijvoorbeeld tot 2021 zou bestaan en de moeder het graf regelmatig bezoekt, zou het kunnen zijn dat de burgemeester pas in 2021 vergunning voor een opgraving en crematie wil geven. Maar daar komt u pas achter nadat u een aanvraag hebt gedaan.
Voor de kosten kunt u contact opnemen met de administratie van de begraafplaats. Want die kosten zijn overal anders.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.