Ruimen begraafplaats met oorlogsgraven
9 oktober 2003
Vraag nummer: 2536 (oude nummer: 3172)
Goedenavond,
Onze gemeenteraad heeft als inbreidingslocatie voor woningbouw in de dorpskern haar oog laten vallen op een oude, gemeentelijke begraafplaats. Op deze begraafplaats ligt een aantal oorlogsgraven.
Kan en mag dit zomaar??
Met vriendelijke groeten,
Remco Lubbelinkhof
Antwoord:
Geachte heer Lubbelinkhof,
Nee, dit mag niet zomaar en zal ook niet zomaar gebeuren. Het terrein van een (voormalige) begraafplaats kan alleen voor andere doeleinden worden gebruikt, als de grafrechten vervallen zijn en als de graven zijn geruimd, tenzij een bepaalde termijn (50 jaar) na de laatste begraving verstreken is en de begraafplaats formeel gesloten is. Wat overigens nog iets anders is dan opheffen. Sluiting betekent dat er niet meer begraven mag worden; opheffen dat de monumenten en graven verdwijnen.
Dat zich op die begraafplaats nog oorlogsgraven bevinden, zegt op zich niet zoveel. Er zijn allerlei soorten oorlogsgraven, zowel rijksgraven als geallieerde graven en 'gewone' particuliere graven van 'toevallig' een oorlogsslachtoffer. Bij alle graven speelt evenwel altijd de vraag, of er nog rechten op die graven rusten. Graven worden vaak uitgegeven onder het beding dat het grafrecht eindigt, als de begraafplaats uit de exploitatie gaat. Vaak wordt bedongen en afgesproken dat als men een begraafplaats opheft, dat de graven (inhoud en monument) wordt verplaatst naar een andere begraafplaats. Bij oorlogsgraven wordt de inhoud van de graven vaak overgebracht naar een nationale erebegraafplaats. Dat werk wordt meestal uitgevoerd door de Oorlogsgravenstichting (zie de site www.ogs.nl). Maar dat gebeurt altijd in overleg met de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers.
mr W.G.H.M. van der Putten