Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Resten na ruimen behouden?

30 november 2024

Vraag nummer: 69329

Beste meneer van der Putten,
Over een jaar wordt het graf van mijn moeder geruimd na 20 jaar. Mochten er nog botresten liggen zou ik deze dan b.v. Nog mogen laten cremeren zodat ik nog wel iets van mijn moeder heb? Of is dit heel ongebruikelijk?
Vriendelijke groet,
Nicole

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, u kunt de botresten van uw moeder laten cremeren. Daar is wel een vergunning van de burgemeester voor een opgraving en de crematie voor nodig. Dat is normaal gesproken een formaliteit, maar het moet wel tijdig geregeld worden.

Vaak is er een misverstand over de ruiming van graven. Veel mensen denken dat er een tijdje nadat de grafrechten verlopen zijn, de schop in de grond gaat en dat het graf dan leeg wordt gehaald. Zo gaat het niet.

Eerst wordt het grafmonument verwijderd. Dat gebeurt soms na een paar maanden, maar soms ook pas na jaren. De begraafplaatshouder kan daar eigenmachtig over beslissen. De meeste begraafplaatsen willen werkzaamheden combineren, omdat het dan goedkoper kan gebeuren. Anderen willen niet dat er snel lege plekken op een kerkhof ontstaan.

Het ruimen van de inhoud van een eigen graf gebeurt meestal pas als een andere familie die plek uitzoekt voor een graf van hun recent overleden familielid. Dat is meestal een paar dagen voor een begrafenis. Dat betekent ook dat er geen tijd is om contact op te nemen met familie van de persoon wiens resten nog in het graf liggen. En dat er al helemaal geen tijd is om de noodzakelijke vergunning van de burgemeester te vragen.
De vergunning kost meestal een paar weken en belanghebbenden kunnen er nog bezwaar tegen maken. Het is dus zeker niet zo dat men even een telefoontje met het gemeentehuis pleegt en even later de vergunning kan ophalen. Een begraafplaats kan een graf wel ruimen zonder vergunning, maar nog geen stoffelijke resten apart houden voor een crematie of herbegrafenis, zonder vergunning.

Men kan de opgraving van stoffelijke resten voor een crematie alleen regelen via een opgraving, omdat er dan tijd is de vergunning te regelen en ook over de uitvoering afspraken te maken. Want soms kan het eigen personeel van de begraafplaats de opgraving verrichten, maar vaak moet men zelf een bedrijf vinden en inhuren. En dat bedrijf moet dan meteen de volgende dag de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dat is meestal niet binnen 24 uur te realiseren.
Kortom, men moet dus tijdig beginnen.

Aan een opgraving en een crematie zit ook een flink prijskaartje. Men moet denken aan een bedrag tussen de 1.500 en 3.000 euro. Dat komt ook doordat sommige gemeenten aan een opgraving een soort belasting koppelen, ook als zij de werkzaamheden niet uitvoeren.
Overleg tijdig met de administratie van de begraafplaats om dit soort zaken in beeld te krijgen.

Zie vergelijkbare vragen over crematie na het einde van de grafhuur in de subrubrieken "Opgraven en cremeren', "Graf ruimen' en 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van wie is de grafsteen?


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder