Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechtmatig geruimd?

2 februari 2002

Vraag nummer: 784 (oude nummer: 999)

Tue Nov 28 17:47:36 2000

Mijn vader is overleden op 3 jan 1971. Destijds is voor een periode van 30 grafrecht betaald. De tenaamgestelde (mijn moeder) is recentelijk overleden.
Voor haar dood heeft zij een afstandsverklaring ondertekend. Het graf is inmiddels geruimd.
Ik heb hierover de volgende vragen: Was mijn moeder verplicht mij als nabestaande in de gelegenheid te stellen het grafrecht over te nemen (of bezwaar te maken tegen de ruiming? Mag het kerkhof het graf zonder meer ruimen?
Is deze afstandsverklaring door mij op te vragen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Uw moeder was niet verplicht om u als nabestaande (of een andere nabestaande, of wie dan ook) in de gelegenheid te stellen om het grafrecht over te nemen. Ook was zij, noch de begraafplaats, verplicht om u in de gelegenheid te stellen tegen ruiming bezwaar te maken. Na het opheffen van het grafrecht mag de begraafplaats inderdaad zonder meer tot ruiming over gaan.
EchterÂ… Ik betwijfel of dit graf daadwerkelijk geruimd is. Het gaat hier waarschijnlijk om een eigen graf, anders was het niet voor 30 jaar uitgegeven. Wanneer het grafrecht eindigt, door het verlopen van de termijn of door het doen van afstand, mag het grafmonument worden verwijderd. Ook zou het graf geruimd mogen worden. Maar de kans is groot, heel groot zelfs, dat het graf niet geruimd is. Ruiming is het 'leeg maken' van het graf door eventuele stoffelijke resten, meestal wat botten, of dieper in hetzelfde graf her te begraven (onder de 'bodem' van het graf) of naar een knekelput of anoniem verzamelgraf over te brengen. Dit gebeurt normaal echter pas op het moment dat het graf opnieuw wordt uitgegeven en opnieuw in gebruik wordt genomen. Het heeft immers weinig zin om het graf te openen, botmateriaal te zoeken en weg te halen, het graf weer dicht te gooien en vervolgens als het graf opnieuw wordt uitgegeven aan een andere familie het voor een begrafenis weer te openen. Dat is dubbel werk. Meestal wordt een graf daags voor een volgende begrafenis geopend en 'leeg gemaakt', zodat meteen daarop begraven kan worden.
De kans is groot dat de stoffelijke resten van uw vader nog gewoon op hun oude plek liggen. U moet dat eens precies bij de begraafplaats nagaan. Men zegt vaak wel "het graf is geruimd", terwijl men bedoelt dat alleen het monument is weggehaald. Als dat laatste het geval is, kunt u vragen om het graf opnieuw aan u uit te geven. Als het om uw vader gaat, zal men dat in de regel niet weigeren. Het kan zijn dat men om technische redenen (bijvoorbeeld een herinrichting van de begraafplaats) weigert om de betreffende plek opnieuw uit te geven. Dan kunt u om opgraving en herbegraving in een nieuw graf vragen.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder