Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onterecht geruimd graf; identificeren stoffelijke resten in knekelput

12 juli 2011

Vraag nummer: 25331 (oude nummer: 16873)

Geachte heer,

Door toedoen en fouten van de gemeente, is een dierbare van ons in de knekelput beland in 2008. Kan de gemeente een knekelput weer heropenen om de stoffelijke resten van een persoon eruit te halen, zodat die persoon alsnog een particulier graf kan krijgen ??

mvg
Derksen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Knekelputten zijn er in alle soorten en maten. Het kan gaan om een kelder, waar men beenderen in deponeert. Maar men kan ook een eenvoudig gat in het zand maken.

Ik denk niet dat het mogelijk is om de stoffelijke resten van 1 persoon weer uit een knekelput te halen. Er zijn in en na 2008 hoogstwaarschijnlijk ook stoffelijke resten van andere personen in die put beland. Wat is dan wie? Dat staat er natuurlijk niet op.
In theorie is het misschien wel mogelijk om via DNA-onderzoek na te gaan welke beenderen, vingerkootjes e.d. bij welke persoon horen. Maar ik schat in dat het onbegonnen werk is, want dan heb je het mogelijk over duizenden skeletdelen.
Een volwassen persoon heeft ruim 200 botten. Als er bijvoorbeeld sinds 2008 de stoffelijke resten van 25 personen in de knekelput zijn beland, zou je in theorie misschien wel 5.000 botten en botjes moeten onderzoeken op hun DNA, om een persoon 'samen te stellen'. Ik weet niet wat de kosten van DNA-onderzoek zijn, maar als het 25,- euro per botje is, kom je aan 175.000,- euro.
Ik zie dat niet als reƫel. Nog los van het ethische aspect dat men dan natuurlijk ook de stoffelijke resten van anderen onderzoekt.

Ik denk aan een andere optie. Als de gemeente inderdaad onterecht een graf heeft geruimd, zou het mij redelijk lijken als de gemeente een nieuw particulier graf voor 20 jaar uitgeeft, bij wijze van herdenkingsplek voor die overledene. En dat zij dan ook een vervangend grafmonument bekostigt.
Aan het graf heeft de gemeente geen kosten en het monument zou haar omgeveer 2.000,- kunnen kosten. Dat lijkt mij een passende schadevergoeding in natura.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder