Moeder wil graf man laten ruimen; kind wil graf vader behouden 1
23 februari 2016
Vraag nummer: 45327
30 jaar geleden is mijn vader overleden. Wij waren toen net verhuisd naar de andere kant van het land. Iedere keer als we in ons geboortedorp zijn gaan we naar zijn graf toe. 10 jaar geleden stonden we bij het graf en hoorde dat het geruimd zou worden. Mijn moeder had zonder overleg daar toestemming voor gegeven. Na heftige discussie heeft ze toen toestemming gegeven dat het graf zou blijven en heb ik de grafrechten betaald voor 10 jaar. Vandaag belde ik om het graf weer te verlengen en tot mijn verbazing heeft mijn moeder weergezegd dat het geruimd moest worden. Heb ik hierin nog rechten als dochter? Of beslist aleen de echtgenote hierin?
Vriendelijke groeten
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Vanwege uw privacy heb ik uw naam verwijderd.
Uw moeder kan niet besluiten om het graf te laten ruimen. Uw moeder kan alleen besluiten om zelf de grafrechten niet meer te verlengen. Dat is een belangrijk verschil. De houder van de begraafplaats beslist over ruiming, als hij weet dat niemand meer belangstelling heeft voor het graf.
U kunt de gemeente of de kerk, van wie de begraafplaats is, laten weten dat wanneer uw moeder de grafrechten niet verlengt, u ze over wilt nemen. U kunt ook zelf uw moeder vragen of u de grafrechten van haar over mag nemen, dat is eigenlijk wel het makkelijkste.
Als u de begraafplaatshouder om de grafrechten vraagt, zou ik dat altijd schriftelijk doen, als ik u was. Per brief of per e-mail. En dan meteen een bevestiging van de ontvangst vragen. Niet zo'n bevestiging die je binnen 1 seconde terug krijgt van een instantie dat je mail ontvangen is, want die betekenen helemaal niets. Een mens van vlees en bloed moet met naam en functie bevestigen de mail in behandeling te zullen nemen.
Verder verwijs ik nu naar de subrubriek 'Graf overschrijven'. Want uw vraag is niet uniek. De oudste vergelijkbare vraag in mijn rubriek is vraag 817 'Grafrecht overnemen (moeder wil graf van vader laten ruimen)' uit 1998. En er staan tientallen andere vergelijkbare vragen. Ik ga ze niet overschrijven. U kunt alles zelf opzoeken en lezen.
Een en ander heeft niets te maken met 'rechten als echtgenote' of 'rechten als dochter'. Zoiets bestaat niet. Een weduwe heeft niet per definitie recht op iets en een dochter ook niet. Als u destijds de grafrechten had geregeld, had u het nu voor het zeggen gehad en niet uw moeder. Maar zou destijds eens oom of een goede vriend de grafrechten geregeld hebben, dan zouden nu die oom of die vriend de zeggenschap hebben. Het heeft niets met bloedbanden e.d. te maken.
Maar in uw geval moet het normaal gesproken goed komen, als u met de begraafplaatsbeheerder overlegt. Stel dat die om een of andere onduidelijke reden zou menen dat het graf toch geruimd zou moeten worden, dan komt u nog maar eens terug met een vraag. Want dat zou onredelijk en onzinnig zijn en kan voorkomen worden. Maar het gaat te ver om daar nu op in te gaan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).