Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Maximum aantal kisten in een graf

5 november 2004

Vraag nummer: 3440 (oude nummer: 4887)

Geachte heer Van der Putten,

Ik zou u graag de volgende vraag willen voorleggen. Voor zover ik heb kunnen constateren, werd deze vraag nog niet eerder gesteld. In artikel 5 lid 3 van het Besluit op de Lijkbezorging is opgenomen dat in een graf maximaal drie lijken boven elkaar mogen worden begraven. Lid 5 van hetzelfde artikel maakt een uitzondering voor bestaande graven.

Mijn vraag is wat wordt verstaan onder bestaande graven. Het huidige besluit dateert van 1997, en daarvoor was het vorige besluit vanaf 1991 van kracht, waarin dezelfde bepaling was opgenomen. Of deze ook voorkwam in het Koninklijk Besluit van 18 oktober 1869, dat bij het besluit van 1991 werd ingetrokken, is mij niet bekend, de tekst daarvan kan ik niet achterhalen.

Ik zou vooralsnog concluderen dat in graven die bestonden voor de inwerkingtreding van het Besluit op de Lijkbezorging 1991, per 1 juli 1991, meer dan drie lijken boven elkaar mogen worden begraven, mits natuurlijk voldoende ruimte aanwezig is en dus voldaan wordt aan het bepaalde in lid 2 van artikel 5. Is deze zienswijze juist, of zie ik iets over het hoofd?

Een en ander is relevant voor met name de oudere begraafplaatsen en graven die voor onbepaalde tijd werden uitgegeven. Regelmatig wordt de vraag gesteld of in een graf waarin reeds twee personen zijn begraven, nog plaats is voor twee of meer personen. Tot heden hanteerden wij de stelling dat er ooit betaald werd voor maximaal drie personen, zodat het graf geruimd/geschud moet worden om ruimte te creƫren, ongeacht of er fysiek nog plek is.

Graag zou ik van u vernemen of wij onze handelswijze op basis van artikel 5 lid 5 van het Besluit moeten wijzigen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

R. Storms,
juridisch medewerker gemeente Heerlen

Antwoord:

Geachte heer Storms,

Uw conclusie dat in graven die zijn uitgegeven voor 4 personen en die bestonden op 1 juli 1991, nog steeds 4 lijken boven elkaar mogen worden begraven (mits voldoende ruimte aanwezig is en o.a. voldaan wordt aan het bepaalde in lid 2 van artikel 5) is juist.

Als in het verleden betaald is voor een 3-persoons graf, waarin 2 personen zijn begraven, is het schudden van het graf om nogmaals voor 2 personen plaats te maken niet zonder meer een verplichting. Als er in het verleden geen recht was om een graf te schudden, hoeft de gemeente dat thans niet mogelijk te maken. Als in een 3-persoons graf 2 personen begraven zijn, is er nog 1 plaats over. Punt. Er is geen verplichting (voor de gemeente) of recht (van de familie) om een 4e plaats te claimen. Of de gemeente dan wil schudden of niet, mag de gemeente zelf afwegen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.