Kunnen nieuwe rechthebbende de stoffelijke resten van een afgekocht graf laten ruimen
31 juli 2017
Vraag nummer: 51500
Beste Willem,
In de jaren 60 toen ik als jonkie werkte op de N.O. te Amsterdam , werd er op een ochtend de stoffelijke resten (3) van een bestaand afgekocht graf , opgegraven en gedeponeerd in de knekelput.
Zo konden de nieuwe rechthebbende van een nieuw afgekocht graf proviteren .Van de bestaande grafsteen werd het opschrift afgevreesd om zo plaats te maken voor een nieuwe tekst.
Zo jong als ik was werd ik boos. de eerste eigenaar had veel geld uitgegeven voor dit graf en de steen, terwijl de nabestaande (rechthebbende) voor weinig geld in bezit kwamen van een nieuw afgekocht graf. Mijn vraag ging de N.O. in de fout of is dit mogelijk.
Met vriendelijke groeten
Wim Vlaanderen
Antwoord:
Beste Wim,
Ja, dit zou ook vandaag de dag nog kunnen. Als iemand een graf voor onbepaalde tijd van bijvoorbeeld een oudoom 'erft' door na diens overlijden om het grafrecht te vragen, kan de nieuwe rechthebbende het graf laten schudden en op sommige begraafplaatsen ook laten ruimen, als die mogelijkheid in de beheersverordening staat. Dat laatste, het ruimen van een graf op verzoek van de rechthebbende, is niet op veel begraafplaatsen mogelijk, maar op een paar wel. Het schudden van het graf is op veel begraafplaatsen mogelijk.
Ik heb geen beheersverordening van De Nieuwe Ooster uit de jaren '60, dus ik kan het nu niet voor je nakijken.
Ja, door een oud familiegraf met een lange termijn over te laten boeken, kan men soms erg goedkoop aan een graf en een grafmonument komen. Dat was vroeger zo en kan nu nog steeds.
Wie iets dergelijks wil voorkomen, moet een graf overdragen aan een persoon die belooft om het graf te respecteren. Of een instelling die de status quo respecteert, zoals de Stichting Grafzorg Nederland. Dan is er niemand die een eigen belang heeft om het graf her te gebruiken.
Met vriendelijke groet,
Willem van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.