Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten graf ruimen in Enkhuizen?

30 maart 2018

Vraag nummer: 54444

mijn moeder ligt 1 april 30 jaar op de begraafplaats in Enkhuizen en eigenlijk vind ik het tijd worden om het graf te ruimen omdat alle kosten al 30 jaar voor mijn rekening zijn. ben ik nu verplicht ruimkosten te betalen? mijn buurvrouw had het over 500 euro.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier is sprake van een misverstand. Als u een grafrecht niet verlengt of afstand doet van een graf, beslist de beheerder van de begraafplaats wanneer hij het graf ruimt. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Sommige, vooral kerkelijke, begraafplaatsen brengen toch kosten in rekening, maar dat is vaak ten onrechte.

In Enkhuizen is het zo dat men € 556,50 euro aan kosten betaalt, als men als rechthebbende van een graf zelf aan de gemeente vraag om het graf 'in te ruimen'. 'Inruimen' is in de beheersverordening voor de begraafplaats gedefinieerd als "het ruimen van een particulier graf na de grafrusttermijn, waarbij de aangetroffen overblijfselen onderin hetzelfde graf worden herbegraven." Dat is aan de orde als men in een graf ruimte wil maken voor nieuwe kisten. Bijvoorbeeld als in een graf al ouders liggen, maar een volgende generatie graag bijbegraven wil worden. Dan kunnen de stoffelijke resten van de ouders dieper in het graf worden gelegd. Meestal wordt dat 'het schudden van het graf' genoemd, maar in sommige plaatsen gebruikt men van oudsher andere termen. In Enkhuizen noemt met het blijkbaar 'inruimen'.

Inruimen is dus iets anders dan het ruimen van een graf. Als u het niet meer nodig vindt om het graf in stand te houden en de begraafplaatshouder ruimt later het grafmonument en het graf, bent u geen kosten verschuldigd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.