Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafruiming; wat resteert en mag familie aanwezig zijn?

14 februari 2012

Vraag nummer: 27477

Na 40 jaar wordt het graf van mijn vader geruimd,verder de grond in herbegraven. Men zegt dat alleen de schedel en het schaambeen over is,is dat waar en mag de familie daarbij aanwezig zijn?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Niemand weet zeker wat er precies van een stoffelijk overschot resteert, na 40 jaar begraven te zijn geweest. Dat verschilt van persoon tot persoon en van begraafplaats tot begraafplaats. Het hangt soms af van de diepte van begraven, van de zuurgraad van de grond, het jaargetijde waarin is begraven, de mate van koeling van de overledene alvorens te worden begraven, de grondsoort, etc.
Vaak resteren inderdaad nog een (deel van een) schedel en grote beenderen. Maar soms ook meer en soms ook minder.

De meeste begraafplaatsen hebben in hun beheersverordening of beheersreglement staan dat bij opgraving en ruiming geen andere personen aanwezig mogen zijn dan die, die met de werkzaamheden zijn belast.
Voor familie en bekenden is het vaak emotioneel zeer belastend om de stoffelijke resten van een overledene te zien. De soms heftige emoties van nabestaanden zijn soms voor het personeel ook zeer belastend.

Een praktisch punt bij ruimingen is bovendien dat ze vaak niet gepland worden, zodat er nauwelijks of geen tijd zou zijn om mensen te waarschuwen. Er wordt namelijk gewoonlijk pas geruimd, als iemand is overleden en diens nabestaanden die plek uitzoeken voor een nieuw graf. Dat is soms pas 1 of 2 dagen voor de begrafenis. Soms wordt de kuil dan daags voor de begrafenis gegraven, of 's ochtends vroeg op de dag van de begrafenis. Op dat moment worden de stoffelijke resten die men tijdens het graven van het graf tegen komt, dieper in het graf her begraven.
Dat een familie die plek uitzoekt, kan soms na een week zijn, maar soms ook pas na ruim 10 jaar.

Zie ook de vraag Ruimen van een graf en dan?, de vraag Verbod familie aanwezig bij ruimen graf, de vraag Graf ruimen; familie aanwezig en er wat gebeurt er? en vele andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder