Graf ruimen betaald, niet geruimd, grafrecht betaald door zus (vervolg 4894)
12 november 2004
Vraag nummer: 3464 (oude nummer: 4936)
Geachte heer/mevrouw,
mijn moeder heeft in 2001 bericht gekregen van St. Trudo, Eindhoven, over het verlopen van het grafrecht voor het graf van haar twee overleden kinderen. zij heeft toen besloten het grafrecht niet te verlengen en te kiezen voor ruimen van het graf.
het bedrag van fl. 35,- heeft zij aan St. Trudo te Eindhoven gestort, hetgeen van haar bankrekening werd afgeschreven en bij st. trudo werd ontvangen. is door ons gecheckt.
Toen wij vorige week naar de begraafplaats gingen bleek het graf nog niet geruimd. Bij navraag bleek dat mijn zus, waarmee al tig-jaren geen contact meer is,de grafrechten heeft betaald in december 2003. st. trudo heeft haar zonder meer als rechthebbende in de administratie gezet.
Graag zou ik het volgende van u willen weten:
1. Wie heeft nu het recht op het graf? Mijn moeder, of mijn zus?
2. Mocht St. Trudo dat grafrecht zomaar overdschrijven aan mijn zus zonder mijn moeder, en/of ons daarin te raadplegen. Nu hebben ze en geld gebeurd voor het ruimen van het graf (2001)en ze hebben in 2003 de grafrechten ook nog eens aan een ander verhuurd voor de periode van 1998-2008 zonder te constateren dat er een ruimopdracht was en zonder dat ruimgeld terug te storten. Dit staat haaks op de opdracht van moeder die de rechthebbende was.
3. Aangezien het graf niet geruimd is, wil moeder het graf thans, rekening houdend met onze huidige gevoelens,laten voortbestaan.
4. Omdat moeder 81 jaar is en wij niet opnieuw in een dergelijke situatie willen geraken, heb ik voorgesteld de rechten op mij nemen. Mijn moeder heeft deze inmiddels schriftelijk aan mij overgedragen. mijn broers zijn hiermee akkoord.
5. Moeder wil dat St. Trudo het betaalde bedrag voor de grafrechten aan mijn zus terugstort.
St. Trudo stelt dat zij dit eerst met mijn zus moet overleggen, omdat zij geen rechtzaak met haar willen hebben.
Is dat terecht? Zij vonden het in 2003 niet nodig om met moeder te overleggen...
Of kunnen wij zonder meer verlangen dat dit bedrag wordt teruggestort en de situatie wordt teruggedraaid.
Zoals gezegd: Moeder is 81 jaar. Het ligt voor haar allemaal zeer emotioneel. Zij vindt dat dit niet over de rug van haar overleden kinderen mag geschieden.
Hartelijk dank voor een snelle reactie.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik neem aan dat het gaat om dezelfde kwestie als in vraag 4894 in de sub-rubriek Graf ruimen.
Ik loop uw vragen langs.
1. Als de begraafplaats uw zus als rechthebbende in de administratie heeft gezet en haar een grafakte heeft gegeven, is zij de rechthebbende. Uw moeder heeft haar recht al eerder opgegeven.
2. Zoals ik al eerder aangaf mocht St. Trudo inderdaad het graf opnieuw uitgeven. Dat u en uw moeder nu toevallig in onmin leven met uw zus is iets wat de begraafplaats niet kan ruiken en haar ook niet aangaat. Het is ook geen rechtsgeldige reden om te weigeren om het graf aan haar uit te geven. De overleden kinderen zijn ook naaste familie van uw zus. U vergeet om dat te noemen, maar het zijn ook haar broer(s) en/of zus(sen) die daar begraven zijn.
Uw moeder kan en mag geen opdracht voor ruiming geven; zie vele andere vragen daarover in de sub-rubrieken Graf overschrijven en Graf ruimen. Dat kan niemand.
3. Als uw moeder het graf niet heeft verlengd en het nu op naam staat van een ander, is dat niet meer terug te draaien. Uw moeder heeft zelf afstand gedaan van haar zeggenschap.
4. Of uw moeder en uw broers menen dat de rechten op u moeten worden overgedragen, is niet meer relevant. Zij hebben er niets meer over te zeggen. Al schrijven de Paus of de Koningin dat zij met die overdracht akkoord zijn, dat is allemaal niet relevant. Niemand kan de rechten nu nog van uw zus afnemen. St. Trudo kan en mag de overschrijving niet meer ongedaan maken. Als ze dat wel zou doen, kan de parochie onmiddellijk voor de rechter worden gesleept en krijgt ze daar op haar kop. De enige mogelijkheid is dat uw zus de rechten vrijwillig afstaat, maar ik voel wel aan dat dat niet zo snel zal gebeuren.
5. Wat uw moeder wil, namelijk dat St. Trudo de zaak ongedaan maakt en het grafrecht aan uw zus terugbetaalt, kan en mag St. Trudo niet doen. Terecht stelt St. Trudo dat zij dit eerst met uw zus moet overleggen en dat zij geen rechtzaak met haar willen hebben. Die zou de parochie zonder meer verliezen.
U stelt dat de parochie het in 2003 niet nodig vond om met moeder te overleggen en suggereert dat dit onjuist was. Maar dat was het niet. Uw moeder had vrijwillig afstand gedaan. Zij had geen zeggenschap en hoefde ook niet te worden geinformeerd en er hoefde ook geen toestemming te worden gevraagd of gegeven. De parochie heeft niets fout gedaan.
Het is natuurlijk best vervelend en heel emotioneel voor uw moeder. Maar het is de consequentie van eigen handelen. Ze heeft zelf besloten afstand te doen van het graf. Maar niemand in Nederland kan een ander mens verbieden om een graf wel in stand te houden. Uw moeder had het kunnen voorkomen door het graf zelf in sstand te houden of het eerder op uw naam over te laten schrijven.
De parochie is nu misschien zo goed om met uw zus te overleggen. Dat hoeft de parochie eigenlijk niet te doen; familieruzies dienen families zelf op te lossen, maar goed, misschien wil men dat doen. Als uw zus echter het graf zelf in stand wil houden en voet bij stuk houdt, is dat haar goed recht. Daar kan de parochie niets aan veranderen. De parochie heeft ook niets fout gedaan.
En als ik objectief kijk zijn alleen de slechte familieverhoudingen een reden om uw zus het graf niet te gunnen of toe te vertrouwen. Dat is voor een rechter nooit een geldige reden om haar het grafrecht af te nemen.
mr W.G.H.M. van der Putten