Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf opnieuw gebruiken binnen grafrusttermijn

4 november 2003

Vraag nummer: 2615 (oude nummer: 3322)

Geachte heer Van der Putten.
Ik ben administrateur van de gemeentelijke begraafplaats Slingehof te Drachten. Vandaag kreeg ik een vraag van een moeder, wiens zoon ernstig ziek is en niet lang meer heeft te leven. In 1996 is er een dochter van haar overleden en begraven in een enkel graf op de begraafplaats. Als haar zoon nu komt te overlijden, wil ze graag dat hij in hetzelfde graf wordt begraven. Een probleem is nu dat dan de grafrusttermijn van 10 jaar nog niet voorbij is. Hoe denkt u hierover ? Kort geleden - kan ik mij herinneren - is ergens in Nederland wel binnen de grafrusttermijn een graf opnieuw gebruikt. Daar was echter sprake van een kindergraf. In eerste instantie had de gemeente haar medewerking geweigerd. De rechter heeft toen alsnog bepaald dat er wel in het graf opnieuw mocht worden begraven. Graag uw zienswijze.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat het geval ken, dat u bedoelt. Het speelde in de gemeente Boxmeer en er is over gepubliceerd in het blad Binnenlands Bestuur. Daar ging het inderdaad om een kindergraf, maar het graf was 2 diep, terwijl het eerst overleden kind 1-diep begraven was. De onderste laag was dus ongebruikt. Het ging er dus om om het eerst overleden kind te verplaatsen van de bovenste naar de onderste laag. Juridisch gezien ging het dus om een verlof tot opgraving en het dieper in hetzelfde graf herbegraven van het oudste kind. De burgemeester weigerde het verlof, maar de rechter vond die weigering onterecht. Ik overigens ook.

Het geval dat u beschrijft is hiermee niet vergelijkbaar, omdat het bij u om een enkeldiep graf gaat. Het plaats maken in dit graf komt dan neer op ruiming, omdat de stoffelijke resten formeel niet dieper herbegraven kunnen worden. En je mag alleen herbegraven in een ‘echte’ grafruimte en niet onder een graf. Je mag alleen stoffelijke resten onder een graf herbegraven bij ruiming. Ruiming binnen 10 jaar mag nooit. Daar zijn geen uitzonderingen op toegelaten.
De situatie zou anders zijn als het een dubbeldiep graf was; dan heb je dezelfde situatie als met het hier boven bedoelde kindergraf, waarbij iemand van de 1e naar de 2e laag verhuist.
De situatie zou ook anders zijn als de dochter al 10 jaar geleden overleden was; dan zou het graf formeel geruimd kunnen worden en zouden haar stoffelijke resten wél onder hetzelfde graf begraven mogen worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.