Graf geruimd terwijl er toezeggingen waren
7 februari 2023
Vraag nummer: 66105
Mijn vader is ruim 25 jaar geleden overleden en begraven op een RK begraafplaats. Er is sinds 15 jaar geen contact met de rechthebbende van het graf (moeder). Sinds jaren zag ik dat het graf slecht onderhouden werd en ben ik het schoon gaan houden. De grafrechten zouden April 2022 verlopen. Ik heb in Augustus 2021 contact gehad met de begraafplaats en mij is via mail toegezegd dat wanneer de grafrechten zouden verlopen, ik deze over zou kunnen nemen. Echter…Hebben rechthebbende het graf laten ruimen en heeft de begraafplaatsbeheerder mij niets laten weten! Dit was niet afgesproken! Dit is precies waar ik bang voor was en hoopte te voorkomen. Het graf van mijn vader is weg, ze weigeren te zeggen of er nog resten waren en ze hebben zich niet aan de afspraak gehouden. Kan ik nog iets ondernemen tegen de rechthebbenden (moeder) of begraafplaatsbeheerder? Het verdriet is groot en mijn vader zou ruiming nooit gewild hebben.
Met vriendelijke groet,
XX
Wilt u aub mijn naam niet publiceren!
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal alleen het grafmonument verwijderd. Het heeft immers geen enkele zin om de stoffelijke resten uit het graf te halen. Dat gebeurt pas als het graf aan een nieuwe familie wordt uitgegeven. Althans in 95% van de gevallen.
Als de overledene nog in het graf ligt, kan het graf opnieuw, in dit geval aan u, worden uitgegeven.
Hebt u die toezeggingen zwart op wit? Bijvoorbeeld in e-mails? Mondelinge toezeggingen zijn moeilijk te bewijzen.
Ik geef u in overweging om contact op te nemen met de Ombudsman Uitvaartwezen. Belangrijk is dat er een toezegging was dat u het graf zou krijgen.
Kijk op de site www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl naar de procedure en voorwaarden.
Als u is verteld dat u de grafrechten zou kunnen krijgen, lijkt mij dat u ze ook zou behoren te krijgen. Er is geen enkele reden om een kind niet de gebruiksrechten van het graf van een ouder te geven, als ze vrijkomen.
U kunt ook een advocaat in de arm nemen of via www.JuridischLoket.nl advies inwinnen.
U bent niet de enige met dit soort problemen met een graf na gedoe met een moeder, broer of zus. Zelden met een vader trouwens. Als je kijkt naar vragen van de afgelopen 25 jaar in de subrubriek 'Graf overschrijven', zijn het in 90% van de gevallen moeders die niet willen dat een dochter het graf van hun vader in stand houdt. Vaders misgunnen een kind blijkbaar minder vaak het graf van hun moeder.
Zie vergelijkbare vragen over het overdragen van grafrechten in de subrubrieken 'Graf overschrijven' en 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.
Ik heb uw naam onder uw vraag verwijderd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.