Geen rechthebbende (vervolg vraag 8940)
27 februari 2007
Vraag nummer: 4669 (oude nummer: 8942)
Geachte heer van Putten nav van mijn vorige vraag geeft U aan in punt 2: "Als de grafrechten niet vervallen zijn, mogen de graven niet geruimd worden. Ook niet als er geen rechthebbende meer is of bekend is."
Mag zo'n graf (eeuwig recht) dan wel verwijderd worden en de stoffelijke resten herbegraven worden op een andere begraafplaats waar dan de resterende jaren van grafrechten geldend blijven?
Vriendelijke groeten.
Antwoord:
Geachte heer,
Nee, dat mag absoluut niet. Het recht rust op de zaak en dus vooral op de plek. Daar mag helemaal niemand aan komen. Dat is nu juist de kern van het grafrecht, dat er waarborgen zijn voor een ongestoorde grafrust zo lang het recht duurt.
Uw vraag suggereert of er spake zou kunnen zijn van een soort zaakwaarneming, waarbij de zaakwaarnemer namens de rechthebbende besluit om aan verplaatsing mee te werken. Nee, dat is uitgesloten.
Er mag ook niet vanuit een gedachte aan een soort 'algemeen belang' verplaatst worden.
Een 'gedwongen verplaatsing' mag alleen op één manier, door onteigening van het graf. Dan is er de waarborg van een rechterlijke toets. Dan moeten er wel verdraaid zware argumenten zijn, zoals bijvoorbeeld dat er vanwege dat ene graf een heel woningcomplex niet gebouwd kan worden op die (dan voormalige) begraafplaats. Maar een graf moet ook onaangeroerd blijven liggen als de begraafplaats er om heen weg is.
Het is een heel moeilijke zaak om op een correcte manier een begraafplaats te ruimen, als vroeger niet de juiste wegen zijn bewandeld om van het grafrecht af te kunnen. Het is niet onmogelijk, maar dan moeten eerst alle opties goed bekeken zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten