Bijzetting in graf van ouders 1
16 oktober 2020
Vraag nummer: 61763
Op vraag van mij of het mogelijk was, bij overlijden van mijn broer hij bij mijn ouders zou kunnen worden begraven kreeg ik het volgende antwoord:
Op 3 december jl. is uw mail ontvangen met het verzoek na het overlijden van uw broer Aart zijn stoffelijke resten bij te zetten in het graf van uw ouders.
Dit graf is bekend onder graf 004/024 en is gelegen op de gemeentelijke begraafplaats Klundert.
Op grond van de Verordening beheer en gebruik gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Moerdijk wordt een particulier graf met maximaal twee lagen uitgegeven. In de regels voor de graven, asbezorging en gedenkplaatsen is vervolgens vastgelegd dat per laag 1 overledene mag worden begraven of 2 urnen/asbussen worden bijgezet. In graf 004/024 is reeds in twee lagen begraven.
Dit betekent dat het niet toegestaan is het stoffelijke overschot van 1 Wat betreft het opnieuw begraven in het graf blijft de stelling, dat na de wettelijke grafrust van 10 jaar na de laatste begrafenis het mogelijk is om weer te begraven in deze ruimte. De stoffelijke resten moeten dan geruimd worden en worden gelegd op laag nul. Ook kan het zijn, dat er niets meer te vinden is en/of al diep weggezakt is.
Niet elke gemeente zit hierop te wachten, maar moet het wel doen volgens de wet op de lijkbezorging. Klundert is uitgegaan van hun eigen regeling dat er per laag maar 1 stoffelijk overschot kan worden begraven. Dat is dus in dit graf gebeurd en daarmee is het graf volgens hun vol en kan niet meer begraven worden.
Zij gaan voorbij aan de wettelijke bepalingen van de wet op de lijkbezorging. Hun eigen verordening is niet conform volgens de modelverordening van de VNG.
Ik vind dat de gemeente zich er wel gemakkelijk van afmaakt met hun antwoord. Wat is uw mening hierover.
Antwoord:
Geachte heer,
Ik heb voor u de 'Verordening beheer en gebruik gemeentelijke begraafplaatsen' van de gemeente Moerdijk zoals gepubliceerd in het Gemeenteblad 2019 nr. 84116 van 9 april 2019 nagekeken. Het klopt, wat de gemeente zegt.
Het komt vaak voor dat het mogelijk is om een particulier graf te laten 'schudden' of 'samen te voegen'. Dan kan men de stoffelijke resten in het graf dieper begraven en ontstaat er aan de bovenkant ruimte voor 1 of 2 nieuwe kisten. De verordening van de gemeente kent deze mogelijkheid niet (meer). Het antwoord van de gemeente is daarom correct.
U schrijft dat de gemeente zich niet houdt aan de Wet op de lijkbezorging. Ik weet niet waar u dan op doelt. De Wet op de lijkbezorging maakt het mogelijk om een graf te schudden of samen te voegen. Maar dat is geen verplichting voor de begraafplaats of een recht van rechthebbenden van graven. Elke eigenaar van een begraafplaats kan een eigen regeling vaststellen. De verordening van Moerdijk is inderdaad niet conform de modelverordening van de VNG. Maar men is ook niet verplicht om dat model te volgen. Het is een voorbeeld, dat een gemeente kan volgen, maar waar de gemeente ook van kan afwijken. Met 'model' is bedoeld 'voorbeeld'. Het is geen wet, maar een voorbeeld waar men van kan afwijken.
Echter, er speelt nog iets anders. Het kan zijn dat dit graf aangeschaft is op een moment dat het nog wel mogelijk was om het graf te schudden. Dan zou u een beroep kunnen doen op oude rechten. Maar dan moeten de grafrechten niet geƫindigd zijn en weer verlengd zijn onder de vigeur van een nieuwe verordening die die rechten niet kende.
De vraag is dus: van wanneer dateert het graf en wat stelde de toenmalige verordening op dit punt? Als ik u was zou ik de toen geldende verordening bij de gemeente opvragen.
Zie ook andere vragen over het schudden of samenvoegen van graven, zoals vraag 59175 'Schudden graf kosten 5 keer duurder' en vraag 56464 'Bijzetten in bestaand graf; wanneer wordt geschud? en tientallen andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats' en de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf '.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.