Bewaarplicht grafstenen na ruiming?
13 juni 2006
Vraag nummer: 4501 (oude nummer: 8114)
Onze Gemeente X is voornemens op twee begraafplaatsen een deel van de begraafgronden te gaan ruimen. Geldt bij het Ruimen ook een bewaarplicht t.a.v. bijvoorbeeld de grafstenen waar niemand zich voorgemeld heeft als rechthebbende?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er is bij het ruimen van een graf geen wettelijke bewaarplicht voor stenen. Maar.... de gemeente X heeft zelf in artikel 19 van de beheersverordening staan:
1. De op de graven geplaatste voorwerpen blijven ter beschikking van de rechthebbende, gedurende een periode van 3 maanden na ruiming van het betreffende graf.
2. Na afloop van de in het eerste lid genoemde periode vervalt het recht op deze voorwerpen aan de gemeente.
En tja, als men dat zelf in de eigen verordening zet. moet men zich daar wel aan houden.
Ik vind het heel eerlijk gezegd een ietwat domme en heel erg onnodige regeling, dat artikel 19. Want zie maar eens te achterhalen wie de voormalige rechthebbenden zijn. En dan al dat administratieve werk... Zonde! Het kan om graven gaan waarvan de rechten al vele jaren verlopen zijn, soms tientallen jaren. Als een rechthebbende iets met de steen had willen doen, had hij/zij dat kunnen doen bij het einde van het grafrecht. Dat zou mij logisch lijken. Niet jaren later. Maar nu de raad het in de verordening heeft staan, moet de gemeente zich er wel aan houden.
Ik adviseer om artikel 19 gewoon heel erg snel te schrappen en in de verordening te zetten dat men één maand vóór het einde van het grafrecht, als men het recht niet verlengt, de steen mag afnemen en meenemen. Want waarom pas ná het verlopen van het grafrecht? Stel u eens voor dat iemand een flat huurt voor een jaar en dat de verhuurder de inboedel nog een paar maanden na afloop zou moeten betalen. Dat zou iedereen onzin vinden. Dat moet iemand meenemen vóórdat de huur eindigt.
Waarom zou dat dan bij een graf anders moeten zijn?
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten