Zonder toestemming heeft de Gemeente de Rechthebbende gewijzigd 2
15 augustus 2017
Vraag nummer: 51659
Geachte heer v der Putten, dank voor uw antwoord. Het Bezwaar had ik al ingediend maar nog niets gehoord van de Gemeente Bergen. Vanmorgen dus maar weer gebeld en te horen gekregen dat ik een oproep moet afwachten om gehoord te worden. Vanzelf vind ik dit niet correct ik heb niets toe te voegen aan mijn Bezwaar dat ik nu nog een heb aangevuld met het Art.15. Ik ben niet dood, heb er niet om verzocht en heb ook niet getekend voor deze wijziging, dus waarom moet ik gehoord worden. Kan dit allemaal zomaar? Ondertussen is er een verschrikkelijke familieoorlog ontstaan over oa het graf van mijn moeder en mij en kiest de Gemeente zomaar de kant van mijn vader door mijn rechten als Rechthebbende te wijzigen zonder toestemming, handtekening of verzoek van mij, en ook nog eens zonder mij voor de wijziging te horen hierover. Nu de wijziging al heeft plaatsgevonden ben ik van mening dat het geen zin heeft om mij nog te horen, deze moet nu met terugwerkende kracht weer teruggezet worden met Art.15 in de hand. Mij horen heeft nu geen toegevoegde waarde meer, ben ik van mening.
Antwoord:
Geachte heer,
Het is wettelijk voorschrift dat een hoorzitting moet worden gehouden, als een bezwaarschrift volgens de Awb moet worden behandeld. Soms niet, als alles duidelijk is en er geen belangen van derden zijn. Maar hier is het zo dat uw vader inmiddels de rechten heeft; die mogen hem niet zonder meer ontnomen worden.
Het gaat er voorts niet alleen om dat u het niet nodig vindt; de gemeente kan het nodig vinden en de leden van de bezwarencommissie vinden het misschien nodig om vragen te stellen alvorens tot een advies aan de gemeente te komen.
Bij de uitnodiging voor de hoorzitting die u zult krijgen zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgelegd wat de procedure is.
U kunt er in de tussentijd over nadenken wat u de bezwarencommissie over deze kwestie wilt vertellen (en wat niet). Uw vader zal waarschijnlijk ook gehoord worden. Wat kunt u bedenken wat hij zal gaan zeggen?
Ik ken u niet persoonlijk en ik ken de situatie niet, maar ik ken bij de gemeente Bergen mensen die het beheer over de begraafplaats voeren en de administratie verzorgen. Dat zijn mensen met kennis van zaken die waarschijnlijk niet 'zomaar' per ongeluk het grafrecht hebben overgeschreven. Dus waarschijnlijk is er meer aan de hand. Of ze dat wel mochten doen, is nu de vraag.
Wat mij zo binnenvalt is dat het misschien zou kunnen zijn dat uw vader bezorgd is of hij later wel bij uw moeder begraven kan worden, als u de grafrechten heeft. En dat hij twijfelt of u dan voor een mooi monument zorgt en dat hij twijfelt of u het graf keurig in stand houdt. Als hij aannemelijk zou kunnen maken dat hij twijfels heeft, zou dat voor de gemeente een reden kunnen zijn om het graf op zijn naam te zetten.
Ik weet niet of het zo is, of niet. Of dat er iets anders speelt. Misschien is uw vader wel ernstig aan het dementeren en kraamt hij onzin uit. Dat weet ik allemaal niet. Dus mijn excuses als ik hier hardop onzin bedenk.
Mijn enige advies aan u is om te bedenken wat er op de achtergrond speelt, wat uw vader zal vertellen en hoe u daar op reageert tijdens de hoorzitting. Misschien doet u er verstandig aan om vast een verklaring te ondertekenen dat uw vader in het graf van uw moeder begraven kan worden, om maar iets te noemen.
U moet niet verwachten dat men alleen naar het formele punt kijkt dat het recht niet zonder uw toestemming overgeschreven had mogen worden.
Het kan zijn dat er objectief gezien goede gronden zijn dat u niet (meer) over de grafrechten van het graf van uw moeder beschikt. Dat weet ik niet. Maar naar mij mening mag de gemeente niet voor rechter spelen en eigenmachtig beslissen om de rechten aan uw vader te geven. Uw vader moet dan, als er aanleiding voor is, in een civiele procedure bij de rechtbank de grafrechten opeisen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.