Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zoeken rechthebbenden

20 april 2009

Vraag nummer: 6432 (oude nummer: 12818)

Op dit moment zijn wij bezig met de registratie/digitalisatie van alle graven binnen de gemeente. Bij veel (oude) graven is de naam van de rechthebbenden onbekend. Nu is het bekend dat de gemeente een zekere plicht heeft in haar zoektocht naar de rechthebbenden. Wat houdt deze plicht in t.a.v. oude graven? Moet ook hier - per graf - gedurende een jaar bordjes worden geplaatst met het verzoek aan mogelijk rechthebbbenden zich te melden bij de gemeente? Of volstaat een aankondiging in een krant, een melding op het informatie op de begraafplaats?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Men moet eerst rechthebbenden proberen op te sporen via de GBA. Als zij zijn overleden, dan (een van) hun kinderen. De wetgever ging uit van een serieuze zoektocht, zo blijkt uit de parlementaire behandeling van het huidige artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging.
Het plaatsen van een bordje gedurende een jaar bij het graf is een goede gerichte methode om rechthebbenden dan wel belanghebbenden dan wel belangstellenden op te sporen. Een aankondiging in de krant lijkt me te vaag en te algemeen, idem een mededeling op het informatiebord bij de begraafplaats. Als aanvullende manier is het wel goed.
Ook een goede (aanvullende) methode kan zijn een bericht op de site van de gemeente, waarbij niet alleen grafnummers genoemd worden, maar ook de namen van de overleden begraven personen en hun geboorte- en sterfdata.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.