Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie mag uiteindelijk toestemming geven?

2 juli 2010

Vraag nummer: 7618 (oude nummer: 15874)

Geachte Heer W.G.H.M. van der Putten,
Mijn overgrootvader (en echtgenote), en mijn opa (en opoe) zijn/waren begraven in één graf. De broers en zussen van mijn vader hebben, destijds in 1961, mijn vader gemachtigd om belangbehartiger te zijn voor het graf, waarin zijn vader en moeder zijn begraven. Het graf is in 1961 afgekocht en betaald, blijkt uit een brief.
Op 7 nov. 2005 is het graf ongevraagd (mijn vader leefde nog) overgegaan op een nicht (de grafsteen met de namen van de voorouders is nu ook eigendom van haar). Noch mijn vader, noch iemand van de familie/nabestaanden waren hiervan op de hoogte. Dit werd pas ontdekt, toen er In maart 2010 plotseling bloemen op het familiegraf lagen. Nu blijkt, dat de zoon van deze nicht in het graf ligt begraven.
De vraag is:
Kan/mag dit? En wie mag hiervoor uiteindelijk toestemming verlenen?
Met vriendelijk groet,
J. Kok.

Antwoord:

Geachte heer,

Als het graf op naam van uw vader stond en hij rechthebbende van het graf was, kan en mag het graf niet zonder zijn uitdrukkelijke toestemming op naam van een ander worden overgeschreven. Ook mag er niet zonder zijn toestemming in het graf begraven worden.

Uw vader kan beginnen met het vragen van opheldering aan het bestuur van de begraafplaats.
Hij kan eisen dat een zonder zijn toestemming begraven persoon door het bestuur uit het graf wordt verwijderd.
Wellicht is sprake van een misverstand en is het niet nodig om de zaak hoog op te spelen. Maar de vraag is ook wat er met de stoffelijke resten van de ouders en grootouders van uw vader is gebeurd.

Het vragen van opheldering kan het beste schriftelijk gebeuren, met een kopie van het bewijs dat uw vader rechthebbende was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder