Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie is rechthebbende van een graf, niet bekend in gemeentelijke administratie?

25 oktober 2022

Vraag nummer: 65604

Geachte heer Van der Putten,

Kan het zo zijn dat er wel een grafteken van een oud graf van een grootouder (sinds 1966) op de begraafplaats staat, maar dat er niets over de overledene bekend is in de gemeentelijke administratie? Wie is dan de rechthebbende van dat graf? Er is namelijk wel een urn bijgezet van een ouder, en daar is wel een grafbewijs van en een rechthebbende. Dit bewijs, deze akte is in 2002 uitgegeven, uitsluitend recht, op basis van artikel 14 van de Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen (Boarnsterhim). De bijzetting van de urn is wel bekend bij de gemeente. Is de rechthebbende hiervan, ook rechthebbende van het graf waar de urn is bijgezet?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het zou niet moeten mogen - nu ja, ik weet wel zeker dat het niet mag - maar het gebeurt soms toch.
De houder van een begraafplaats, gemeente of kerk of stichting, behoort precies te administreren wie in welk graf begraven is. Dat staat in artikel 27 van de Wet op de lijkbezorging. Die administratie moet altijd bewaard worden, zelfs nadat de begraafplaats opgeheven is. Dan moeten deze gegevens naar het archief. Waar ze natuurlijk ook te raadplegen zijn.

Dat er een graf is waarvan niet bekend is wie er begraven is, is iets wat wettelijk niet mag. Echter, het kan zijn dat in een graf niet of nooit iemand begraven is geweest. Dat kan als het graf vooral gediend heeft als een herinnering, bijvoorbeeld als iemand vermist is en na verloop van tijd via de rechtbank dood is verklaard. Of wanneer iemand in het verleden gecremeerd is en de as verstrooid is. Dan hebben mensen soms later toch de behoefte aan een plek om naar toe te kunnen gaan.
Als het het geval is dat in een graf niet begraven is, maar wel een monument is geplaatst, tekent een verstandige beheerder van de begraafplaats bij het graf aan dat weliswaar niemand begraven is, maar toch een monument is geplaatst, om misverstanden en vragen in de toekomst voor te zijn.

Hoe het in het geval van het graf van uw grootouder is gegaan, weet ik natuurlijk niet.
Of er wel of niet iemand in een graf begraven is, zegt nog niets over de vraag of er een rechthebbende is en wie dat is. Men kan een graf ook reserveren, zonder er meteen te begraven. Dan is er normaal gesproken ook een rechthebbende. Als het graf alleen als een herdenkingsgraf dient, met een monument, moet er ook een rechthebbende zijn.
Met graven van voor 1991 is er soms het probleem dat geen grafakte is uitgegeven, of een brief, waar in staat wie de rechthebbende is. Sinds 1 juli 1991 is dat wettelijk verplicht. Maar voor die tijd was er natuurlijk ook altijd een rechthebbende, als er een eigen (tegenwoordig: particulier) graf is. Alleen is het misschien een beetje zoeken, waar dat genoteerd staat. Het kan zijn dat men een kwitantie van een betaling of een factuur als 'bewijs' van rechthebbende zijn heeft gezien.

Of er in 1966 wel of geen rechthebbende is aangewezen, is niet meer relevant als er een grafakte uit 2002 is.
U gebruikt het woord 'grafbewijs'. Is dat een grafakte of een bewijs van de bijzetting? Maar eigenlijk maakt dat geen verschil. Artikel 62 lid 3 Wet op de lijkbezorging regelde in 2002: "De bijzetting van een asbus in of op een graf waarop een uitsluitend recht berust, kan slechts geschieden met toestemming van de rechthebbende op het graf." In beide gevallen mag de persoon die de asbus mocht bijzetten, worden gezien als de rechthebbende van het graf.

Als er iemand anders is die betwist dat deze persoon rechthebbende is of was, zal hij of zij een sterker of recenter document moeten kunnen tonen.

De persoon die in het grafbewijs of de grafakte genoemd wordt, kan de (tegenwoordige) gemeente vragen om hem of haar in de gravenadministratie als rechthebbende op te nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.