Wie is nu de rechthebbende?
23 juli 2004
Vraag nummer: 3239 (oude nummer: 4532)
geachte heer,
Graag zou ik zo spoedig mogelijk antwoord op de volgende vraag willen hebben:
de heer P. is overleden en gehuwd met mevrouw Y.
Zij was de rechthebbende van het graf van haar man.
! jaar later is mevrouw overleden en samen hebben zij geen kinderen.
mevrouw is niet in het graf van haar man begraven. Wel is mevrouw eerder gehuwd geweest en uit dit huwelijk zijn 2 kinderen.
Wie is thans de rechthebbende van het graf, want de moeder van de heer P is zwaar ziek en wil graag in het graf van haar zoon.
B.v.d. voor uw antwoord.
D. Abels.
Antwoord:
Geachte heer,
U geeft zelf het antwoord op uw vraag: niemand is rechthebbende. En als gevolg daarvan kan op dit moment (als er verder niets gebeurt) niemand conform verordening en strekking wet besluiten dat er in dit graf begraven mag worden, dus mag er niet begraven worden.
Maar, als men het grafrecht snel laat overschrijven op naam van een persoon die de nieuwe rechthebbende wil zijn, kan die nieuwe rechthebbende toestemming geven om de moeder van de heer P in dat graf te begraven. Of toestemming daarvoor te weigeren. Op wiens naam het graf kan worden overgeschreven kan ik niet zien, want ik heb geen verordening van uw gemeente in mijn archief. Vaak zijn de mogelijkheden beperkt tot naaste familieleden, tenzij er gewichtige redenen zijn om een derde als zodanig toe te laten.
Mevrouw P, de moeder, kan zelf geen rechthebbende worden, omdat zij op het moment van haar overlijden zelf geen toestemming meer kan geven voor haar bijzetting. Tenzij in uw verordening staat dat de rechthebbende op een graf er zelf begraven mag worden.
Wellicht is er andere naaste familie (oom/tante, broer/zus) die rechthebbende wil zijn.
Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Graf overschrijven.
mr W.G.H.M. van der Putten