Wie heeft aanspraak op grafrecht?
21 juli 2011
Vraag nummer: 25351 (oude nummer: 16913)
wie kan in familievolgorde aanspraak maken op het graf? Familie van oudste dochter of familie van de nog levende dochter, als levende dochter (85) niet meer in staat is.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Familievolgorde levert geen rechten of plichten op. Een oudste dochter of familie van een oudste dochter heeft niet meer aanspraken dan een andere tak van de familie.
Na het overlijden van een rechthebbende is het simpelweg zo dat degene die het eerst het verzoek aan de begraafplaatshouder doet, de grafrechten krijgt.
Als de huidige rechthebbende een bepaalde voorkeur heeft, kan zij er voor zorgen dat iemand na haar de rechten krijgt. Zij moet dat dan in testament regelen en tevens (!) de begraafplaatshouder direct informeren dat in het testament is geregeld dat een bepaalde persoon de rechten zal krijgen. Een testament wordt vaak namelijk pas weken na een overlijden geopend en het overschrijven van grafrechten is dan een van de vele 'klusjes' die in de volgende maanden uitvoering krijgt. Maar als een ander de tegenwoordigheid van geest heeft gehad om eerder om de grafrechten te vragen, krijgt hij/zij de rechten. En heeft de beoogde rechthebbende het nakijken.
De huidige rechthebbende kan natuurlijk ook nu al bij leven de rechten laten overschrijven op naam van een ander, jonger, familielid.
Ook een optie is om de rechten over te schrijven op naam van de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) en daar mee af te spreken dat het graf nog een bepaalde periode in stand wordt gehouden. Dan is men niet afhankelijk van familie en van eventuele onderlinge meningsverschillen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten