Verwijdering van kandelaar en planten van het graf
18 maart 2014
Vraag nummer: 37722
Geachte Mijnheer, onlangs is de kozijn van mijn vriendin gestorven , die man kwam alle dagen bij ons thuis en werd meer aanzien als een broer van haar , maar nu heeft mijn vriendin ruzie gekregen met de vrouw van haar kozijn en doordat mijn vriendin zeer goed overeen komt met de broer van haar kozijn heeft de vrouw een sms gestuurd naar mij dat zowel de broer als mijn vriendin niets meer mag plaatsen op het graf van zijn broer zoals ( kandelaar of planten) en doet hij dat toch zou ze alles verwijderen en bij de vuilnis zetten . Mag dat zomaar want die broer zit nu in een zware depressie omdat hij zijn broer niet kan herdenken ?
Antwoord:
Geachte heer,
Even voor de Nederlandse lezer: een kozijn is een neef.
Uw vraag is een lastige, omdat het antwoord zowel 'ja' als 'nee' is.
Ik neem aan dat de door u beschreven situatie in Vlaanderen speelt. Ik ga er maar van uit dat de regels voor Vlaamse begraafplaatsen niet zo veel afwijken van die in Nederland.
In principe is het zo dat de persoon die de grafrechten (concessie) heeft, mag bepalen wat er op het graf staat of ligt. Dat geldt niet alleen voor de vaste gedenksteen of -beplanting, maar als puntje bij paaltje komt ook voor losse voorwerpen zoals een kandelaar of een foto of bloemen.
Aan de andere kant is het zo dat andere nabestaanden toch ook zeker een recht hebben om een graf te bezoeken en om blijken van hun gevoelens voor de overledene te plaatsen, mits deze tijdelijk van aard zijn, zoals bloemen of een plant in een pot. Niet bijvoorbeeld een kandelaar of een fotolijstje.
Men moet in de praktijk deze verschillende principes zien te verzoenen. Dat zal vaak ook geen probleem opleveren. Maar met gespannen verhoudingen soms wel.
Wat mag of niet mag is eigenlijk niet zo belangrijk, als het zo is dat iemand op een bepaald moment niet voor rede vatbaar is. Hij/zij zou bijvoorbeeld bloemen op een graf moeten dulden. Maar als hij/zij dat niet doet en hij/zij de bloemen in een afvalcontainer gooit, wie houdt hem of haar dan tegen? Of als hij/zij eens wordt tegen gehouden, hoe is dan te voorkomen dat hij een uur of een dag later terug komt en het alsnog doet? Dat is eigenlijk niet te voorkomen.
Misschien lost de zaak na overloop van tijd op. Misschien kan een ander familielid eens met de weduwe gaan praten. Zij kan zelf wel onmin met iemand hebben, maar haar overleden man had dat niet en dan is het toch niet redelijk dat men bijvoorbeeld geen bloemen op diens graf mag leggen?
Goed rustig overleg op een goed moment is eigenlijk de enige oplossing bij dit soort kwesties.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerD?