Verval grafrecht (door overlijden langstlevende ouder)?
9 maart 2005
Vraag nummer: 3746 (oude nummer: 5698)
mijn moeder is in nov 98 overleden en gecremeerd. in mrt 99 is zij bijgezet op t urnenveld te oosterhout.met de kinderen en haar echtgenoot onder elkaar hebben wij n steen +foto erop betaald.Naar wat mij bekend is zit er voor minimaal 10 jaar grafrechten op.nu is op 28 feb jl haar man overleden.hij was verantwoordelijk voor t graf.nu is mijn vraag gaan de grafrechten gewoon door of moet nu t graf geruimd worden zoals nu door sommige tegen mij verteld word?
b.v.d.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het grafrecht blijft in principe gewoon bestaan als een rechthebbende of verantwoordelijke persoon overlijdt. Dat is een van de kenmerken van het recht. Maar vaak is in een reglement of verordening over de begraafplaats vastgelegd dat er alleen een tijdelijke overgangssituatie kan zijn. Na het overlijden krijgen nabestaanden soms 3, soms 6 maanden of 12 maanden de gelegenheid om het grafrecht op hun naam te laten zetten. Op naam van 1 persoon, wel te verstaan. Gebeurt dat niet of niet tijdig, dan kan het grafrecht vervallen worden verklaard.
U moet trouwens nooit afgaan op van-horen-zeggen of verhalen van derden, maar altijd zelf met de administratie van de begraafplaats contact opnemen. U moet een nieuwe rechthebbenden aanmelden nadat u hebt aangetoond dat de vorige overleden is (met uittreksel overlijdensregister of rouwbrief) en altijd een schriftelijke bevestiging vragen van de overdracht van het grafrecht. Die schriftelijke bevestiging is heel belangrijk. Mondelinge of telefonische mededelingen dat een graf is overgeboekt zijn niet rechtsgeldig.
U hebt ook recht om het grafrecht in 2009 weer te verlengen, als u dat wilt.
mr W.G.H.M. van der Putten