Verplichte registratie rechthebbende? 1
30 september 2018
Vraag nummer: 56246
Goedenavond,
is een begraafplaats verplicht rechthebbenden te registreren?
en zo ja, sinds wanneer? Geldt dit ook voor een bijzondere begraafplaats?
Indien dit in het verleden niet is gebeurd, is men dan gehouden om deze alsnog te registreren of moeite te doen om de rechthebbenden te achterhalen?
mvg B. van Veelen
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Een begraafplaatshouder is niet met zoveel woorden verplicht om rechthebbenden van de graven te registreren. Maar het zou wel buitengewoon dom zijn om dat niet te doen. En - helaas - het komt wel voor. Sommige begraafplaatshouders zijn helaas erg slordig in het bijhouden van hun personen- en adressenbestand.
Een begraafplaatshouder die niet registreert met wie hij een overeenkomst over een graf heeft, is net als een woningbouwvereniging die niet noteert wie zijn huurders zijn. Dat zou onbegrijpelijk zijn. Als er dan een probleem is met het gebruik van een graf, of wanneer de rechten verlengd moeten worden, weet de begraafplaatshouder niet wie hij moet benaderen. Hoe dom is dat?
Het aanbieden van een verlenging van de huurtermijn van een particulier graf is een wettelijke verplichting voor begraafplaatshouders. Men kan die verplichting natuurlijk alleen nakomen als men weet wie de rechthebbende is. In die zin kan men zeggen dat er wel een wettelijke verplichting is om rechthebbenden te registreren.
Aan de andere kant is er wel een verplichting voor nieuwe rechthebbenden om zich te laten registreren bij de begraafplaats. In de meeste verordeningen en reglementen voor begraafplaatsen staat dat na het overlijden van de rechthebbende, een nieuwe rechthebbende zich binnen 6 of 12 maanden moet laten registreren. Als dat niet gebeurt, kan het grafrecht vervallen worden verklaard en het graf worden geruimd. Dan staat er dus een sanctie op de afwezigheid van een registratie.
Als nabestaanden niet geregistreerd worden, lopen nabestaanden en hun families een risico.
Personen of familie die denken dat "alles wel in orde zal zijn", maar niet zeker weten wie in de familie de rechthebbende van een familiegraf is, doen er heel verstandig aan om met de administratie van de begraafplaats contact op te nemen en het uit te zoeken en eventueel vast te laten leggen wie de (volgende) rechthebbende is. Er gaat nu nog heel veel fout, vanwege ongefundeerde veronderstellingen. Men moet niet 'denken dat', maar controleren!
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Naschrift
Zie vervolgvraag nummer 56254.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.