Verplaatsten grafmonument (van bestaanden graven om meer loopruimte tussen graven te krijgen)
6 januari 2005
Vraag nummer: 3583 (oude nummer: 5306)
Door een betere toegankelijkheid te creeren op een plaatstelijke begraafplaats is het voorstel gekomen van de beheerder om op een gedeelte van de begraafplaats de grafmonumenten een halve meter te verplaatsen ten einde meer loopruimte te creeren tussen de graven.
Dit als alternatief voor op- en herbegraven van stoffelijke resten.
Kan daartoe zomaar worden besloten of hebben nabestaanden ook inspraak in deze ?
E. E. Langenberg
Antwoord:
Geachte heer,
De beheerder mag zonder toestemming van de rechthebbenden van de betreffende graven geen grafmonumenten verplaatsen. Het is geen kwestie van inspraak: het mag gewoon niet. Het monument is verbonden aan het graf en markeert het graf. Van bestaande graven moet ook de beheerder afblijven (tenzij hij toestemming van de rechthebbende heeft).
Ik denk dat het verplaatsen zonder toestemming zelfs als grafschennis aan te merken is. Dus strafbaar is. Ook voor een beheerder.
Als ik het goed begrijp kan en zal er op deze manier ook deels boven graven worden gelopen. Ik denk dat dit los van de juridische aspecten ook heel sterke reacties van nabestaanden kan oproepen. Op sommige begraafplaatsen is het lopen over de graven gewoon en geen issue. Maar daar waar het niet gangbaar is, kan het erg gevoelig liggen.
Bestaande graven en grafmonumenten kan men niet verplaatsen; maar als de termijn van deze graven eindigt en ze opnieuw worden uitgegeven, kunnen ze wel verplaatst worden.
mr W.G.H.M. van der Putten