Verlenging grafrechten na begrafenis; overbodig? terecht?
25 maart 2014
Vraag nummer: 37814
LS,
een vriend is sinds 1991 begraven, grafrechten zijn betaald tot 2021.
Nu is zijn weduwe (87) begraven in hetzelfde graf en de betreffende gemeente vraagt grafrechten van 2021 tot 2031.
Als voor haar 10 jaar grafrechten betaald zouden moeten worden, dan lijkt mij verlenging tot 2024 normaal.
Later zijn vermoedelijk haar oude familieleden en vrienden niet meer in leven. Met de jongere generaties had zij geen contact.
Een tweede vraag betreft de betaling als die zou moeten gebeuren. De notaris-executeur heeft al laten weten dat er geen financiƫle middelen meer zijn om die grafrechten te betalen; de enige erfgenaam (een stichting, geen familie) heeft aangegeven deze kosten niet te betalen. Kan dat?
De gemeente heeft de rekening aan een broer van de overledene gestuurd, geen erfgenaam. Kan hij verplicht worden deze nota te betalen?
Hopelijk kunt u mij en de andere betrokkenen wijzer maken....
Met dank en vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit is een eenvoudige kwestie. De executeur moet de kosten van verlenging met 10 jaar van 2021 tot 2031 betalen.
Als een overledene in een graf begraven wordt, moet men de huur (grafrecht) van het graf voor minstens 10 jaar betalen. Het graf moet namelijk nog minstens 10 jaar blijven bestaan; het mag niet binnen 10 jaar geruimd worden omdat elke overledene altijd minstens 10 jaar grafrust moet genieten. Die tijd heeft een lichaam nodig om in de aarde opgenomen te worden.
Hoe lang men dan precies moet verlengen, is een zaak die elke begraafplaatshouder zelf kan regelen binnen de grenzen van de wet. De wet zegt sinds 2010 alleen dat als er wordt verlengd, dit voor minimaal 5 jaar en voor maximaal 20 jaar mag gebeuren.
Wat de betreffende gemeente waar u mee te maken hebt, doet, is bij een verlenging niet berekenen hoeveel jaar men nog nodig heeft om de 10 jaar grafrust na de datum van overlijden vol te maken, maar om standaard altijd 10 jaar verlenging te rekenen. En dat mag. Dat staat in alle antwoorden op vergelijkbare vragen in deze adviesrubriek.
Of de opdrachtgever of andere nabestaanden behoefte hebben aan een dergelijke verlenging, is niet relevant. De gemeente mag gewoon standaard 10 jaar rekenen. Ook om te voorkomen dat er soms rare rekensommen moeten worden gemaakt. Stel dat de grafrechten gelopen hadden tot 2023. Dan zou er in theorie slechts 1 jaar extra grafrecht gerekend hoeven worden om 10 jaar grafrust te garanderen. Maar 1 jaar verlengen mag niet van de wetgever; die eist 5 jaar als minimum. Dat is ook lastig uit te leggen voor de gemeente. 10 jaar heeft bijvoorbeeld ook het voordeel dat als de uitvaartleider met de familie de begrafenis en de kosten van het graf bespreekt, de uitvaartleider weet dat het bij deze gemeente altijd standaard 10 jaar verlengen is. En men niet eerst uit hoeft te zoeken hoe lang de rechten nog lopen; vaak heeft men die informatie niet paraat.
Wat de kosten betreft: de opdrachtgever van de begrafenis zit gewoon aan die kosten vast. Als de notaris-executeur die kosten niet gecalculeerd heeft, heeft die executeur zich slecht van zijn taak gekweten, want de kosten van verlenging van de grafrechten zijn een basale logische kostenpost. De executeur mag de kosten natuurlijk verhalen op de nalatenschap ofwel voorleggen aan de erfgenaam. Dat die ervende stichting geen zin heeft om die kosten te betalen is geen keuze. Daar is die erfgenaam toe verplicht. Als het niet goedschiks is, dan kwaadschiks.
Ik begrijp niet hoe de gemeente een rekening voor de verlenging kan sturen aan een broer van de overledene, als die geen opdrachtgever van de begrafenis (en de verlenging) of erfgenaam is. Dat slaat nergens op. Die broer heeft geen enkele verplichting. De rekening moet naar de executeur, die hem moet verrekenen met de nalatenschap of de erfgenaam kan voorschotelen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig: