Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlenging graf door vader geweigerd (die wil crematie)

25 augustus 2022

Vraag nummer: 65346

In 1997 overleed mijn moeder, ik en mijn broer waren toen heel jong, minderjarig. Mijn vader werd rechthebbende van het graf.

In de tussentijd is er geen contact meer met hem, maar hij gaat nu - zonder overleg - het graf laten ruimen en zelf laten uitstrooien. Ondanks verzoeken van ons om te verlengen gaat hij hiermee door. Ook aangeven dat hij de rechthebbende mag blijven en wij alle kosten willen betalen wil hij niet accepteren.

Wij zij het daar niet mee eens, en ook de zus van mijn moeder niet. Zij is inmiddels 75 en komt graag op het graf: voor haar is dit in haar laatste levensfase ook heel aangrijpend allemaal. Dat ze straks ineens alles kwijt is. Maar juridisch is mijn vader helaas de rechthebbende.

Is er überhaupt nog iets tegenin te brengen?
Kan ik nog een rechtszaak starten om dit te voorkomen? En heb ik kans?

Zo niet, wat is de huidige situatie - wettelijk gezien - in Nederland mbt rechthebbende?

Word er op dit moment automatisch naar minderjarige kinderen gekeken - wettelijk gezien - als het gaat om het worden van rechthebbende?
Of moet/ moest daar dan de betreffende rechthebbende - in dit geval mijn vader - toestemming voor geven?

Als daar niet naar wordt gekeken: Kunnen minderjarigen hierdoor geen slachtoffer worden van het systeem?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw vader uw moeder wil laten opgraven en de stoffelijke resten wil laten cremeren en de as wil verstrooien, is hij in principe daar toe gerechtigd.

Echter, voor de opgraving en crematie is een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Soms is het zo dat belanghebbenden (zoals u en eventuele broers of zussen en ook uw tante) vooraf hun zienswijze bij de burgemeester bekend kunnen maken, voordat deze een besluit neemt. Maar dan moet u natuurlijk eerst weten dat dit speelt en een vergunning wordt aangevraagd.

Als een vergunning verleend is, kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester. Dat klinkt moeilijk, maar het is gewoon een brief, zoals deze mail, waarin u schrijft waarom u wilt dat het graf blijft bestaan. Meestal vindt er dan nog een hoorzitting plaats. Dat is in feite gewoon een gesprek met alle partijen en de gemeente, waarin iedereen kan vertellen waarom iets wel of niet zou moeten gebeuren.

U heeft niets geschreven over een vergunning, maar zonder vergunning kan uw vader niets doen. En de begraafplaats ook niet. De begraafplaats mag alleen een opgraving toestaan, als er een vergunning is.

Ik zou als ik u was snel contact opnemen met de gemeente waar de begraafplaats ligt en vertellen dat u bezwaar wilt maken als uw vader een vergunning wil aanvragen. Misschien heeft hij dat al gedaan en loopt die termijn van 6 weken binnenkort af. Na afloop van die termijn kunt u weinig of niets meer doen. Wacht er dus niet mee.

U kunt ook bij de begraafplaats navragen of zij weet of er al een vergunning gevraagd is of niet. Maar de begraafplaats kan een opgraving niet tegenhouden. Als iemand met een vergunning komt, moet de begraafplaats medewerking verlenen. U kunt het alleen stoppen via de gemeente.

Of een bezwaarschrift van u kans heeft, kan ik niet zeggen. Ik ken de argumenten van uw vader niet.
U moet gewoon alle argumenten inbrengen, die u hebt.

Ik heb wel een argument dat u nog niet noemt. Er zijn uitspraken van rechters over het bewaren van as of het verstrooien van as. Als daar verschil van mening over is tussen nabestaanden, dan kiezen rechters de laatste tientallen jaren altijd voor het bewaren van de as. Men redeneert: verstrooien kan later altijd nog, bewaren niet. De behoefte om de as voorlopig nog te bewaren, weegt het zwaarst.
Bij het graf van uw moeder zou men ook kunnen zeggen dat als er nog behoefte is om een plek te kunnen bezoeken, die behoefte voorgaat. Net als bij asbussen die nog niet verstrooid mogen worden. Uw moeder kan altijd later nog worden opgegraven en gecremeerd. Verstrooiing is een definitief einde. Dat kan worden uitgesteld.
Als u of anderen aanbieden om de kosten van verlenging van het graf te betalen, zie ik eigenlijk het bezwaar van uitstel van een eventuele crematie niet.
Het enige argument om uw moeder te laten opgraven en alsnog te laten cremeren, zou zijn, als zij dat zelf zo gewild zou hebben. Maar dat is blijkbaar niet het geval; dan had ze in 1997 al gecremeerd moeten worden.
Ik zou dat argument meenemen in een bezwaarschrift.

Zie eerdere vragen over opgraven en herbegraven of cremeren in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Zie over opgraven en (herbegraven of) cremeren ook:


Oh ja, u had nog een extra vraag: "Is het juridisch mogelijk om minderjarige kinderen de rechthebbende van het graf te laten zijn - als iemand overlijdt?" Zeker is dat juridisch mogelijk. Alleen kan een minderjarige dan niet zelf beslissen; dat moet de voogd voor hem of haar doen tot hij of zij minderjarig is. Maar het kan zeker wel. Op de dag dat iemand 18 wordt, kan hij of zij besluiten nemen zonder voogd.
Wat niet kan, is alle kinderen samen rechthebbende maken. Er kan slechts 1 persoon rechthebbende zijn. Dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder