Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlengen grafrechten met 371656% (belangrijke ontdekking!)

1 februari 2024

Vraag nummer: 67836

Goedemiddag, betreft verlenging grafrechten bij gem. Westland.
Het gaat om een graf op de begraafplaats te 's-Gravenzande.
Graf is van 1874 met 3 volwassenen en 2 stilgeboren kinderen. Vorige verlenging in 1993 is NLG 3,- voor betaald voor 30 jaar. Heb de rechten in 2021 overgenomen. Heb het vermoeden dat graf destijds is gekocht, ook omdat op kaarten staat "eigen graf"en "niet in onderhoud" in gem. archief echter niets te vinden, administratie slecht bijgehouden. Men wil nu bij verlenging van 20 jaar EUR 3.373,- berekenen. Dat kan toch niet? Dat is omgerekend NLG 3716,56 tegen NLG 1,- verschil per 10 jaar, ofwel verhoging van 371656%

Antwoord:

Geachte heer,

Fijn dat u aangeeft om welke begraafplaats het gaat, want dan kan ik wat onderzoek plegen. Bijvoorbeeld de andere vragensteller van vanmiddag geeft dat niet aan. Maar niet alle regels voor alle (soorten) begraafplaatsen in een gemeente zijn gelijk of hebben een gelijke geschiedenis. Dan kan ik geen goed antwoord geven.
's-Gravenzande was destijds een zelfstandige gemeente, met eigen regelgeving voor haar begraafplaats. Pas in 2004 is de gemeente Westland ontstaan.

U schrijft dat in 1993 drie gulden is betaald voor de vorige verlenging van 30 jaar. Welnu, ik kan u meteen zeggen dat dat nooit het geval kan zijn geweest. Zelfs in 1874 zal een recht voor 30 jaar geen 3 gulden gekost hebben. Als u voor iets betaald hebt, was het niet voor een verlenging.

Ik heb eens even in mijn archief gekeken of ik een oude tarievenlijst kon vinden. Ik heb geen tarieventabel, behorend bij de Verordening lijkbezorgingsrechten van 1993. Maar ik heb wel een tarieventabel van 1997. Daarin staat dat de kosten van een nieuw graf voor 30 jaar NLG 1.537,- waren. Verlengingen van 30 jaar waren volgens die verordening niet mogelijk. Wel verlengingen van 10 jaar en die kostten 772,- gulden.

Daar kan ik nog het volgende bij vertellen. Verlengingen met 30 jaar waren in 1993 niet mogelijk. Dat staat in de gemeentelijke verordening, zoals ik net schreef. Maar dat was destijds ook niet mogelijk, want wettelijk verboden! Op dit moment zijn verlengingen voor langere termijnen dan 20 jaar volgens de wet niet mogelijk. Maar in 1993 was 10 jaar het maximum. Men mocht wel na afloop van die termijn opnieuw met 10 jaar verlengen, en vervolgens weer en weer etc. Maar niet meteen 30 jaar.

In 1997 kostte een nieuw graf voor 30 jaar NLG 1.537,- en een verlenging met 10 jaar NLG 772,-. Die 1.537,- komt niet in de buurt van NLG 3,- waar u het over hebt.
Ik denk daarom dat u zich vergist. En ik vermoed ook te weten wat de vergissing is. In 1990/1991 was er namelijk een bedragje van NLG 3,- dat in de wet stond voor het inschrijven van een nieuw graf en het overschrijven van een graf op een nieuwe rechthebbende. Dat bedragje was in juli 1991 uit de wet gehaald en toen geen wettelijk vastgesteld bedrag meer. Maar veel gemeenten hebben ook in latere jaren gewoontegetrouw 3 gulden gerekend voor het overschrijven van een graf van de ene op een ander familielid.
Trouwens ook in 1874 kostte alleen het inschrijven en overschrijven van een graf 3 gulden.

U schrijft het vermoeden te hebben dat het graf in het verleden "gekocht" is. Daar kan ik zowel 'ja' als 'nee' op zeggen, want dat hangt af van wat je onder 'kopen' en onder 'eigendom' van een graf verstaat.
De echte eigenaar van een graf is nu en in de afgelopen eeuwen altijd de eigenaar van de ondergrond van de begraafplaats geweest. Op begraafplaatsen werden in het verleden 2 soorten graven in gebruik gegeven: eigen graven en algemene graven.
Eigen graven zijn graven die tegenwoordig 'particuliere' graven genoemd worden. Dat zijn meestal 2 of 3-persoons graven voor een echtpaar en eventueel nog een kind of ouder. De persoon die het graf als rechthebbende heeft, beslist wie daar begraven wordt.
In algemene graven worden mensen bij elkaar begraven die geen familie of bekenden van elkaar zijn. Zij komen in hetzelfde graf omdat ze toevallig als eerste na de ander overlijden.
In een dorp als 's-Gravenzande zal destijds door bijna iedereen voor een eigen graf gekozen zijn.

Een eigen graf betekent niet dat de gebruiksrechten voor eeuwig of altijd zijn afgekocht, zoals mensen soms wel denken. Dat kan soms wel het geval zijn en soms niet. Grafrechten zijn geen eigendomsrechten van de grond, maar meer een soort erfdienstbaarheden.

Maar er bestonden ook mengvormen en in de Beheersverordening uit 1994 van 's-Gravenzande las ik iets heel interessants. Nu moet u even goed lezen, want ik denk dat dit voor u heel belangrijk is.

In artikel 25, lid 1 en onderdeel a, van de Beheersverordening van 1994 staat dat een uitsluitend recht tot het doen begraven in een bepaalde grafruimte, verleend voor 1 januari 1964 blijft gelden voor onbepaalde tijd, doch met dien verstande dat telkens na dertig jaar vernieuwing der inschrijving moet plaatsvinden.
Dit is nogal formeel geformuleerd. Maar in gewoon Nederlands staat er dat als iemand een graf voor onbepaalde tijd heeft, dat ouder is dan 1964, dat grafrecht blijft gelden als men telkens om de 30 jaar de inschrijving vernieuwt. Een graf voor onbepaalde tijd is de wettelijke term van wat de gewone burger een eeuwig graf noemt.

Dat is BINGO! B I N G O !!

Want u vergist zich helemaal niet in 1993. Wat u waarschijnlijk in 1993 gedaan hebt, is het bevestigen van de inschrijving, eens in de 30 jaar, zoals beschreven is in artikel 25. Want het jaar 1874 + 30 + 30 + 30 + 30 jaar is 1994. En het is gebruikelijk om zo'n bevestiging in het voorafgaande jaar te regelen. Net zoals nu de verlenging van een grafrecht een jaar tevoren standaard wordt aangeboden in Nederland. 3 gulden was destijds het gebruikelijke wettelijke tarief van een inschrijving, het tarief dat tot 1 juli 1991 gold. Na 1 juli 1991 konden begraafplaatshouders die tarieven verhogen, als ze wilden.

Ik denk dat de huidige beheersverordening van de gemeente Westland geen rekening houdt met de oude regeling voor graven voor onbepaalde tijd in 's-Gravenzande. Maar die oude grafrechten zijn nog steeds geldig. Dat in de huidige beheersverordening niet meer staat dat de rechten eens per 30 jaar bevestigd moeten worden, betekent niet dat de rechten op zijn gehouden te bestaan. Het betekent dat ze niet meer om de 30 jaar bevestigd moeten worden.
Verlenging van grafrechten, zoals de gemeente nu aanbiedt, is mijns inziens helemaal niet nodig.

Ik adviseer u om de gemeente te schrijven dat de grafrechten niet verlengd hoeven te worden, omdat het grafrechten voor onbepaalde tijd zijn. U kunt aanbieden om de inschrijving van de rechten weer te verlengen, zoals 30, 60, 90 en 120 jaar geleden hoogstwaarschijnlijk is gebeurd.

Waarschijnlijk weet de gemeente hier geen raad mee, maar dat is omdat men in 2005, toen de eerste beheersverordening van de nieuwe gemeente is vastgesteld, niet goed naar de oude beheersverordening van's-Gravenzande heeft gekeken.
Als de gemeente niet wil erkennen dat het om een graf voor onbepaalde tijd gaat, moet u vragen om een gemotiveerd besluit van het college daarover, zodat u een bezwaarschrift kunt indienen en zonodig naar de rechter kunt stappen.

Overigens was 's-Gravenzande met het telkens laten bevestigen van de inschrijving van graven voor onbepaalde tijd niet uniek. Dat kwam wel vaker voor in Nederland en komt nog steeds voor.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.