Verantwoording schuldig aan andere nabestaanden over opheffen familiegraf?
11 april 2023
Vraag nummer: 66436
Mijn zussen en ik zijn "eigenaar/rechthebbende" van een familiegraf.
Hierin liggen begraven 3 familieleden die al tientallen jaren overleden zijn en de asbus van onze vader is er begraven. Nu denken wij erover het graf te laten ruimen. Wij vragen ons echter af of wij op enige wijze op zoek moeten naar nabestaanden van degenen die er dus ook begraven liggen. Zijn wij hen op enige wijze verantwoording schuldig?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
U kunt het graf niet laten ruimen. Volgens de wet is de houder van de begraafplaats als enige bevoegd om te besluiten het graf te laten ruimen.
Dat heeft enkele redenen. Een reden is dat een ruiming vaak het meest efficiënt en goedkoop kan gebeuren als de houder van de begraafplaats die met andere situaties kan combineren. Bijvoorbeeld als een heel grafvak kan worden geruimd. Of wanneer de ruiming gecombineerd wordt met de nieuwe uitgifte van het graf aan een andere familie. Als dan het graf open gemaakt wordt voor een nieuwe begraving, kunnen meteen eerst de oude stoffelijke resten worden verwijderd.
Een andere reden dat de houder van de begraafplaats beslist over ruimingen is, dat het graf eerst nog kan worden aangeboden aan mensen die het graf misschien graag zouden willen behouden. Bijvoorbeeld door een bordje bij het graf te plaatsen met de neutrale melding dat belangstellenden zich kunnen melden bij de administratie van de begraafplaats.
En zo kom ik uiteindelijk uit bij uw vraag: moeten wij op zoek naar nabestaanden van andere in het graf begraven personen en zijn wij hen op enige wijze verantwoording verschuldigd?
Nee, u bent niemand verantwoording verschuldigd als u een graf niet wilt voortzetten.
U hebt niet geschreven of het gaat om het afstand doen van een graf waar nog geruime tijd rechten op rusten. Dan wel dat het gaat om de situatie dat de rechten binnenkort eindigen en u ze niet wilt verlengen.
In beide gevallen kan de begraafplaats bij het graf een melding plaatsen om belangstellenden te waarschuwen.
Als het grafrecht nog geruime tijd zou doorlopen, maar uw zussen en u van de verantwoordelijkheid af willen, zou u ook kunnen overwegen om het graf onder te brengen bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die het dan in beheer zou kunnen nemen en voort zou kunnen zetten. Daar zijn wel kosten aan verbonden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.