Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verantwoording schuldig aan andere nabestaanden over opheffen familiegraf?

11 april 2023

Vraag nummer: 66436

Mijn zussen en ik zijn "eigenaar/rechthebbende" van een familiegraf.
Hierin liggen begraven 3 familieleden die al tientallen jaren overleden zijn en de asbus van onze vader is er begraven. Nu denken wij erover het graf te laten ruimen. Wij vragen ons echter af of wij op enige wijze op zoek moeten naar nabestaanden van degenen die er dus ook begraven liggen. Zijn wij hen op enige wijze verantwoording schuldig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt het graf niet laten ruimen. Volgens de wet is de houder van de begraafplaats als enige bevoegd om te besluiten het graf te laten ruimen.
Dat heeft enkele redenen. Een reden is dat een ruiming vaak het meest efficiënt en goedkoop kan gebeuren als de houder van de begraafplaats die met andere situaties kan combineren. Bijvoorbeeld als een heel grafvak kan worden geruimd. Of wanneer de ruiming gecombineerd wordt met de nieuwe uitgifte van het graf aan een andere familie. Als dan het graf open gemaakt wordt voor een nieuwe begraving, kunnen meteen eerst de oude stoffelijke resten worden verwijderd.

Een andere reden dat de houder van de begraafplaats beslist over ruimingen is, dat het graf eerst nog kan worden aangeboden aan mensen die het graf misschien graag zouden willen behouden. Bijvoorbeeld door een bordje bij het graf te plaatsen met de neutrale melding dat belangstellenden zich kunnen melden bij de administratie van de begraafplaats.

En zo kom ik uiteindelijk uit bij uw vraag: moeten wij op zoek naar nabestaanden van andere in het graf begraven personen en zijn wij hen op enige wijze verantwoording verschuldigd?
Nee, u bent niemand verantwoording verschuldigd als u een graf niet wilt voortzetten.
U hebt niet geschreven of het gaat om het afstand doen van een graf waar nog geruime tijd rechten op rusten. Dan wel dat het gaat om de situatie dat de rechten binnenkort eindigen en u ze niet wilt verlengen.
In beide gevallen kan de begraafplaats bij het graf een melding plaatsen om belangstellenden te waarschuwen.

Als het grafrecht nog geruime tijd zou doorlopen, maar uw zussen en u van de verantwoordelijkheid af willen, zou u ook kunnen overwegen om het graf onder te brengen bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die het dan in beheer zou kunnen nemen en voort zou kunnen zetten. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.