Van een 2e Rechthebbende moeder van overleden dochter 1988 waarvan ik in 2009 als 2e rechthebbende is toegevoegd
25 oktober 2022
Vraag nummer: 65605
gescheiden van de vader die via de Begravenis organisatie Het Overlijden van onze dochter heeft aangegeven, en waarvan ik in 2000 gescheiden ben.
Daarna in 2006 aan aanvraag ook naar mijn Ex aangetekend heb verstuurd en waarvan in 2009 in Zevenaar mij de Moeder van deze dochter als 2e Rechthebbende ben ingeschreven.
Dit jaar in september omdat ik de moeder een natuur graf en graven heb aangekocht, en via de ambtenaar informatie heb gevraagd tijdens een persoonlijk gesprek mijn Ex 2 brieven heb geschreven en per post toegezonden voor deze natuur graf en graven en gevraagd voor de handtekening voor het in ontvangst nemen van de Urn en dan de Herbegraven zou plaatsvinden.
Daarop heeft mijn Ex de gemeenteambtenaar gebeld, en met mij 2e afspraak bij deze persoon heb ik de informatie gekregen dat ik geen 2e Rechtshebbende meer ben maar Belanghebbende.
Via de oudste dochter van ons heeft hij gezegd dat hij de urn ook kan emn wil uitstrooien. Er is sinds de scheiding door mij aangevraagd in 24 jaren 3 keer op afstand contact/zien geweest.
Het opknappen van de steen die op het Urnengraf, in 2003 heeft de door mij gestuurde rekening met de vraag om de helft mee te betalen nooit gereageerd. Wat kan ik doen om toch een herbegraving van deze hierboven beschreven te kunnen uitvoeren?
Hartelijke groet
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De rechthebbende van een graf of van een urnengraf is als enige bevoegd om te beslissen over een opgraving van een overledene of een urn uit een graf en een urn uit een urnengraf of urnennis.
Als uw voormalige man de rechthebbende is omdat hij de grafrechten heeft, bent u afhankelijk van zijn toestemming. U kunt geen herbegraving laten uitvoeren zonder zijn toestemming.
Daar valt juridisch niets aan te veranderen.
Het enige dat u kunt doen - behalve vriendelijk vragen - is wachten tot de vader van uw dochter is overleden. Dan kunt u wel rechthebbende worden en voor een ander graf kiezen.
Terzijde: u schrijft dat de gemeente Zevenaar u heeft ingeschreven of toegevoegd als 2e rechthebbende. Dat kan niet. Er kunnen geen 2 rechthebbenden zijn. En zeker niet zonder toestemming van de 1e. De gemeente heeft dit terecht later gecorrigeerd.
Wat wel kan, is dat u de gemeente vraagt om u benaderen, als de vader van uw dochter afstand doet van de grafrechten, deze niet verlengt, of komt te overlijden. Dan kunt u de grafrechten vragen.
Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.
Vanwege uw privacy en die van uw ex-man en verdere familie heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.