Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Termijn graf minimaal 20 jaren, waarom?

2 augustus 2002

Vraag nummer: 857 (oude nummer: 1182)

Artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging bepaalt dat een uitsluitend recht op een graf voor tenminste 20 jaren wordt verleend.
Wat is hierbij de achterliggende gedachte? Waarom niet 10 jaren, want dat is de termijn dat een lijk ook geruimd kan worden (art. 31, lid 2)?

Antwoord:

Dat artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging bepaalt dat een uitsluitend recht op een graf voor tenminste 20 jaren wordt verleend, is het resultaat van veel politiek getouwtrek. Er zijn 3 wijzigingen van het wetsontwerp op dit punt geweest en een amendement van de Tweede Kamer. Eerst was er o.a. de gedachte om een eigen graf maximaal 30 jaar te laten bestaan en om 'eeuwigdurende' graven onmogelijk te maken, maar dit stuitte op veel maatschappelijk verzet.

Er is geen glasheldere achterliggende gedachte bij de termijn van 20 jaar, het is simpelweg het resultaat van politiek duw- en trekwerk.

Toch zit er wel een zekere logica achter dat men een eigen graf niet voor 10 jaar uitgeeft. En dat is dat het meestal gaat om een graf voor een echtpaar en dat echtgenoten zelden kort na elkaar overlijden, maar meestal enkele jaren na elkaar. Als men een graf voor 10 jaar zou uitgeven, zou het graf meestal toch verlengd moeten worden in verband met de reservering of de begraving van de langstlevende echtgenoot. Bovendien was het daarom al vaak praktijk, dat een eigen graf voor 20 of 30 jaar werd uitgegeven. Dus ook onder de oude wet, ook al was het geen wettelijk voorschrift, werd een eigen graf bijna altijd voor 20 jaar of langer uitgegeven.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 augustus 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.