Spulletjes op het graf zetten (mogen kinderen het grafrecht hebben)
15 februari 2020
Vraag nummer: 60054
hallo mijn ex man heeft in 2001 zelfmoord gepleegt nu heeft zijn zus de grafrechten nu wordt er gezegt dat zijn kinderen geen rechten hebben ter wijl dat er toen niks met hen overlegt is nu zijn ze volwassen en mogen van haar nog niks op zetten terwijl het hun eigen vader is dan hebben zij toch ook rechten op het graf ook betaald zij dat hoe zit dat nu precies voor de kinderen afz X Xxxx kunt u mij hier mee helpen
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat klopt, inderdaad hebben de kinderen geen rechten.
Helaas moet ik constateren dat dit aan uw eigen handelen, of eigenlijk nalaten, te danken is.
Uw kinderen waren de erfgenamen van uw ex-man. Zij betaalden uit de erfenis de begrafenis en het graf, neem ik aan. Zij waren toen nog minderjarig, maar als hun wettelijk vertegenwoordiger had u voor hen kunnen bedingen dat zij (of in ieder geval een van hen) dan ook de rechthebbende van het graf zouden worden. Gewoon zeggen "Een kind krijgt de grafrechten, anders betalen we niets".
Want natuurlijk kan ook een minderjarig kind rechthebbende van een graf zijn. Het minderjarige kind wordt vertegenwoordigd door de wettelijke vertegenwoordiger, een ouder of voogd. Dat was u.
Op de dag van diens meerderjarigheid is het kind dan meteen volledig bevoegd.
Nu, in 2020, hebben de kinderen geen rechten. Dat het graf uit de erfenis betaald is, geeft geen rechten. Dat had u dus moeten regelen op het moment van de aankoop van het graf. Toen had u kunnen zeggen dat de kinderen het graf niet betalen als ze geen rechthebbende worden.
Wat is gebeurt, is nu niet meer te veranderen. De vraag is hoe (een van) de kinderen nu wel het grafrecht kan krijgen. Er kan overigens slechts 1 persoon rechthebbende zijn.
Er is een heel grote kans dat het grafrecht volgend jaar, in 2021, afloopt. Want de meeste graven werden en worden voor 20 jaar uitgegeven. De rechthebbende krijgt van de begraafplaatshouder het aanbod om de grafrechten te verlengen. Of uw voormalige schoonzus dat zal doen, is maar de vraag. Want dan moet ze dat zelf betalen.
Ik denk dat de kans groot is dat ze de rechten niet verlengt. Dan kan een van de kinderen de begraafplaats laten weten de grafrechten graag over te nemen. Ik adviseer dat te doen in de weken voor de sterfdatum van uw ex-man, in 2021.
Ik adviseer verder om geen ruchtbaarheid te geven aan het feit dat de kinderen het graf graag willen overnemen. Want dan kan het zo zijn, dat hun tante de rechten zelf verlengt om per se zeggenschap te willen houden. Ik adviseer om dit in stilte te regelen.
Ik adviseer al vele jaren om dit soort kwesties in stilte te regelen en er niets meer over op te merken tegen familie of bekenden, zodat iedereen het een beetje vergeet. Dan is de kans groot dat de tante het ook een beetje vergeet.
Ik hoor achteraf regelmatig dat dit succes heeft gehad en dat men toen de grafrechten kon krijgen. Dat gun ik uw kinderen ook.
Met het oog op uw privacy en die van de kinderen heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.