Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruzie in familie (wie krijgt grafrechten)

28 januari 2015

Vraag nummer: 41329

De rechthebbende (vrouw) van een urnengraf is overleden, een zoon van haar wil nu haar asbus laten bijzetten in het urnengraf, waar reeds de asbus van vader begraven is.

Nu hoorde ik van de steenhouwer dat er ruzie is in de familie; over wie er van hun de nieuwe rechthebbende gaat worden.

Ik neem aan dat wij daar geen boodschap aan hebben, de aanvrager van de bijzetting word de “nieuwe” rechthebbende, want de oude rechthebbende kunnen wij niet weigeren om bij te zetten.

Is het ook niet zo, dat ; wie het eerst komt, wie het eerst maalt ?

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad is het zo dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Hier is nu toevallig bekend dat er onmin in die familie is, maar als dat niet bekend zou zijn, zou het urnengraf ook op naam worden gezet van de persoon die het het eerst zou vragen.
Als persoon A het het eerst vraagt en de rechten krijgt en persoon B is het daar niet mee eens, dan kan - als er een serieus probleem is - B een bezwaarschrift indienen (als hij het tijdig hoort) en anders ook naar de civiele rechter stappen. Daar zijn bezwaarschriftenprocedures en rechters voor.

Stel dat A het eerst om de grafrechten vraagt en B vraagt het ook, nog voordat de rechten aan A zijn verleend, dan moet de gemeente niet denken dat ze een keuze moet maken of een soort rechter moet spelen.
De gemeente moet neutraal zijn. Beiden de rechten niet verlenen is ook geen optie; er is een verplichting om binnen een bepaalde tijd na het overlijden van een rechthebbende een volgende rechthebbende aan te wijzen.

Overigens geldt natuurlijk ook hetzelfde als het geen gemeentelijke maar een kerkelijke begraafplaats zou zijn.
En ook als het geen urnengraf maar een gewoon graf zou zijn, geldt hetzelfde.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.