Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechthebbende worden na overlijden rechthebbende

12 juni 2024

Vraag nummer: 68424

Goedenavond,

Het graf van mijn overgrootouders is voor onbepaalde tijd. Mijn oudtante was rechthebbende en is inmiddels overleden en bijgeplaatst in hetzelfde graf. Mijn oudtante had geen kinderen of man en haar begrafenis is geregeld door een vrijwilliger van een maatjes project die soms bij haar op bezoek kwam.
Nu heb ik de begraafplaats van de gemeente Maassluis gevraagd wie de rechthebbende van het graf is maar deze informatie willen hun mij niet geven.
Aangezien er geen directe familie meer is en de dichtstbijzijnde bloedverwant mijn moeder is, zou zij graag rechthebbende van het graf van haar grootouders willen worden. Hoe kunnen wij informatie krijgen wie nu rechthebbende is, of hoe kunnen wij nu rechthebbende worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet niet beginnen met de wetenschap met wie rechthebbende is, maar met een korte brief aan de gemeente.

Uw moeder wil graag rechthebbende worden van het graf van haar grootouders, nu haar tante is overleden. Zij kan dan een briefje schrijven aan de gemeente Maassluis, vertellen dat haar tante die rechthebbende van het graf van haar grootouders was, is overleden en vragen om de grafrechten dat dat graf te krijgen. Een dergelijk kort briefje is voldoende.

Als er dan al een andere persoon eerder rechthebbende van het graf is geworden, zal de gemeente waarschijnlijk terug schrijven dat uw moeder geen rechthebbende kan worden, omdat iemand anders dat al is geworden.

Dan zijn er 2 mogelijkheden.

1.
Uw moeder kan de gemeente vervolgens schrijven dat als deze nieuwe rechthebbende afstand doet van het graf of komt te overlijden, zij graag de grafrechten krijgt. En of men de ontvangst van die brief maar wil bevestigen. Dan blijft het graf in elk geval bestaan en kan uw moeder misschien later rechthebbende worden.

2.
Uw moeder wil heel graag rechthebbende worden en weet niet wie het dan wel geworden is en of zij het daar wel mee eens kan zijn. Zij kan, als de gemeente schrijft dat iemand anders rechthebbende is, een bezwaarschrift indienen bij de gemeente tegen het besluit om iemand anders die rechten te geven. Misschien is het zo dat zij geen vertrouwen heeft in die onbekende rechthebbende.
Tegen een besluit om iemand grafrechten te geven, staat bezwaar als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht open binnen een termijn van 6 weken na dat besluit. Maar als dat besluit onbekend was en dan ook de datum van dat besluit, schuift die termijn van 6 weken op. Het is verstandig zo snel mogelijk een brief te schrijven.
Misschien zijn die grafrechten naar een nicht of achterneef van uw moeder gegaan. Als zij de persoon kent, is het misschien geen probleem meer voor uw moeder. Als zij per brief bezwaar maakt, kan zij ook een afschrift vragen van het besluit waarmee iemand anders de rechten heeft gekregen. Misschien streept de gemeente dan een naam en adres door, maar dat zien we dan wel weer. Uw moeder kan dan ook een afschrift vragen van de brief of e-mail waarmee die andere persoon om de grafrechten gevraagd heeft. Dat is openbare informatie (waar ook weer een paar woorden zwart van kunnen worden gemaakt).
Als de nieuwe rechthebbende helemaal geen naaste familie van uw overgrootouders is, ligt het voor de hand dat uw moeder alsnog rechthebbende wordt. Althans, dat is dan natuurlijk het argument van uw moeder in een bezwaarschrift.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.