Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechthebbende graf ouders (hoe houden wij het grafrecht binnen de familie?)

4 september 2009

Vraag nummer: 6845 (oude nummer: 13745)

Geachte heer,
Mijn ouders zijn overleden en rusten in een "eigen" graf. Mijn moeder is als laatste overleden en had geen testament. Er waren bij haar overlijden veel schulden waardoor ik en mijn ene zus een akte van verwerping hebben laten maken. De kinderen (3) hebben met z'n allen de uitvaart geregeld maar het oudste kind heeft getekend voor de uitvaart. Nu blijkt dat zij hierdoor alleen rechthebbende is van het graf van onze ouders. Ze is getrouwd, en wij (de andere kinderen) willen het eigendom van het graf tussen de kinderen en kleinkinderen houden en niet dat haar man rechthebbende wordt bij overlijden van de oudste zus. Nu heeft zij wel een dochter, mogelijk gaan de rechten dan over op haar. Hierover is niets notarieel vastgelegd. Wij (2 zussen) hebben geen contact meer met de oudste zus, dus moeilijk verhaal. Kunt u ons vertellen hoe we dit kunnen oplossen? En heeft onze verwerping hier iets mee te maken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is verstandig om nu al over die situatie na te denken.

Het is logisch dat als uw zus voor de uitvaart tekende, zij ook de grafrechten kreeg. Zij was immers degene die formeel (via de uitvaartverzorger) bij de begraafplaats om de uitgifte van het graf heeft gevraagd.

Na het overlijden van de oudste zus kan ieder familielid het grafrecht van haar overnemen. Dat kan de echtgenoot of een kind zijn, maar ook u. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Nu is het waarschijnlijk zo, dat als uw oudste zus overlijdt, zij begraven zal worden in een ander graf dan dat van uw ouders, of dat zij gecremeerd wordt. Het graf van uw ouders zal dan niet het eerste zijn waar de nabestaanden aan denken. Dat biedt de kans om dan onmiddellijk in actie te komen en het grafrecht te vragen bij de houder van de begraafplaats.

Ik zou het zelf zo aanpakken. Ik zou de administratie van de begraafplaats reeds nu een - aangetekende - brief sturen dat als uw zuster komt te overlijden, of wanneer zij het grafrecht niet verlengt als de termijn om is of wanneer zij afstand doet van het graf, u het grafrecht wilt overnemen. U moet tevens vragen om deze brief in het dossier van het graf te bewaren en om een ontvangstbevestiging te sturen. Daarmee is de zaak nog niet geregeld, maar het is een eerste stap. En natuurlijk deze correspondentie goed bewaren.

Voorts zou ik onmiddellijk, dezelfde dag, als ik hoor dat de oudste zus overleden is, een tweede brief naar de begraafplaats sturen en vragen om het graf op mijn naam te zetten.
Voorts zou ik niet meer binnen de familie over het graf praten. Als de verhoudingen verstoord zijn of verder verstoord raken, kan uw oudste zus besluiten om het graf nu al op naam van haar echtgenoot of kind over te laten schrijven. En dan kunt u er voorlopig niet meer bij, tenzij die echtgenoot of dat kind overlijden; dan ligt de situatie weer open en kunt u om de rechten vragen.

Een andere oplossing zie ik niet. U kunt de grafrechten niet op een andere manier in handen krijgen, tenzij uw zuster ze nu vrijwillig op uw naam laat overschrijven. Rechtszaken daarover zijn niet aan de orde, maar ook kansloos.

Met het verwerpen van de nalatenschap heeft dit helemaal niets te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.