Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Pyramidegraf

16 september 2004

Vraag nummer: 3310 (oude nummer: 4655)

Laatst heb ik iets gehoord over een pyramidegraf inverband met ruimte besparing. Is dat te vergelijken met een wandgraf? Ik wil eigenlijk niet in de grond begraven worden en ook niet gecremeerd. Kan ik zoiets aankaarten bij de gemeente waar ik woon?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb niets gehoord van een piramidegraf, maar wellicht bedoelt u het idee van de 'palenque', http://www.palenque.nl/.
Dat is inderdaad te vergelijken met een wandgraf.
U kunt het idee aankaarten bij de gemeente waar u woont, maar ik geef u eerlijk gezegd weinig kans dat dit gerealiseerd wordt. Het is m.i. erg duur zo'n 'piramide' aan te leggen en economisch niet rendabel.

Het bedrijf dat dit concept heeft bedacht stelt inderdaad dat dit ruimtebesparend is. Ik meen dat dit niet het geval is, tenzij het heel grootschalig wordt uitgevoerd met heel veel verdiepingen. Het flat-idee dus. In een gemiddelde Nederlandse gemeente is het aantal begravingen te klein om een dergelijk project kostendekkend op te kunnen zetten. Als je een wat grotere of grote stad hebt, zou je zowel alle gemeentelijke als kerkelijke begraafplaatsen moeten sluiten en iedereen moeten 'dwingen' om alleen hiervan gebruik te maken, wil het economisch haalbaar zijn en de idee van minder ruimtebeslag effectief worden.
Ik denk niet dat we in Nederland zo ver gaan dat we andere mogelijkheden gaan stoppen of verbieden, ten faveure van een andere nieuwe optie. Het zou kapitaalvernietiging van bestaande mogelijkheden zijn.

Ik vind het persoonlijk overigens best een leuk idee, zo'n palenque. Het is een verrijking van de begraafmogelijkheden. Het zal ook zeker wel een aantal andere mensen aanspreken. Maar presenteer het idee dan niet met het verhaal van goedkoop of ruimtebesparend, want dat is het beide niet. Alleen als het heel grootschalig is, maar dat is in Nederland niet aan de orde.
Wellicht kan iets dergelijks eens worden doorgerekend, als het een regionale functie zou hebben. En als je het in fasen zou kunnen realiseren, om de kosten in de hand te houden.

Voorts zal het een bepaalde groep mensen niet aanspreken, zulke wandgraven, omdat er weinig mogelijkheden zijn om de grafplaats individueel op te tuigen. Op een gewoon graf kun je allerlei typen grafmonumenten of beplantingen zetten, maar hier heb je alleen een afsluitplaat van - ik schat - 60 bij 60 centimeter. De uitbundige grafversierder kan daar zijn creativiteit niet kwijt.

Overigens komt het wandgraf er steeds meer in, in Nederland. Ik heb gelezen van een project met wandgraven in Enschede. Ook op de prachtige, mooi onderhouden en mooi aangelegde begraafplaats Duinhof in Lisse worden op dit moment wandgraven in het bos gebouwd.
Wandgraven zijn alleen ruimtebesparend als je wegens de grondwaterstand anders maar 1 diep zou kunnen begraven. Maar je kunt dan ook waterdichte kelders 3 of 4-diep plaatsen, dat is in feite goedkoper omdat je de wanden niet mooi hoeft af te werken.

Ik denk dat de palenque-begraaftempel een (te) duur concept is, maar uw gemeente zou wel kunnen denken over een paar gewone wandgraven. Een eenvoudige wand langs een pad kost niet veel plaats en vergt geen hoge investeringen. Waarschijnlijk kan de gemeente informatie inwinnen via de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (www.begraafplaats.nl), waar veel gemeenten lid van zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.