Overplaatsing graf moeder
3 juni 2006
Vraag nummer: 4488 (oude nummer: 8078)
Beste Mevrouw van der Putten,
30 jaar geleden is mijn moeder gestorven, nu zijn haar grafrechten verlopen en moeten wij een keuze maken, of de grafrechten door betalen of het graf ruimen. Kunnen wij haar graf ook verplaatsen van Berlicum waar ze nu begraven is naar Sint Oedenrode daar liggen haar vader (mijn Opa) en haar zus (mijn tante) al in 1 graf begraven en het is de bedoeling dat mijn oma daar tzt ook bij komt te liggen. Of bestaat er ook de mogelijkheid om haar alsnog te cremeren en de urn met haar as bij te plaatsen in het graf van haar vader? Wij hopen met uw advies een verstandige keuze te kunnen maken.
Met vriendelijke groet,
Marco de Jong
Antwoord:
Geachte heer,
Ja, het is mogelijk om de stoffelijke resten van uw moeder over te laten brengen naar een ander graf op een andere begraafplaats. Opgraven en herbegraven is dat.
U moet eerst wel nagaan of er nog ruimte is in het graf te Sint Oedenrode. In de meeste graven is 3 personen het maximum. Ik waarschuw u om het allemaal tijdig en compleet uit te zoeken. Het zou vervelend zijn als er straks - na het begraven van uw moeder - voor uw oma geen plaats meer zou blijken te zijn.
Het is ook mogelijk om de stoffelijke resten van uw moeder op te laten graven en te laten cremeren. Dat kan altijd, maar het is de vraag of de asbus in het graf van haar vader mag. Dat mag niet op elke begraafplaats. En houd daarbij rekening met het punt dat oma er ook nog bij moet.
Als er geen plaats is in een graf, zijn er nog alternatieven, vooral met crematie. Met as zijn er veel keuzes: verstrooiing, verdeling van de as onder nabestaanden die dit wensen, bijzetting in een graf, in een urnenmuur, thuis bewaren van de asbus, enfin zie elders op deze site wat er zoal mogelijk is.
Voor al deze acties is verlof van de burgemeester van Berlicum nodig. Maar dat is na 30 jaar een formaliteit, het zal niet geweigerd worden. Maar zo'n verlof zorgt er voor dat men stoffelijke resten niet 'kwijt' raakt en men kan traceren wat er met die resten gebeurt. Voor cremeren is daarnaast ook verlof van de officier van justitie nodig. Ook een formaliteit dat geen probleem zal zijn.
Waar u nog wel rekening mee moet houden, zijn de kosten van een opgraving, transport, nieuwe begraving of crematie etc. U kunt een uitvaartverzorger vragen om het (tegen betaling) uit te zoeken, maar u kunt het net zo goed zelf doen. De betreffende begraafplaatsbeheerders bellen en idem het crematorium. De gemeente kan informatie geven over het verlof van de burgemeester; dat is zoals ik al schreef in dit soort gevallen geen probleem, tenzij er familieleden zijn die zich tegen een opgraving verzetten
Zie ook de vele andere vragen in de sub-rubriek Opgraven en herbegraven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten