Oorzaak lege graf
8 augustus 2016
Vraag nummer: 46973
Mijn bet-overgrootvader Fredrick (Friedrich) Adolf (Adolph) Kampmeier was opzichter op Oud-Eikenduinen. Hij is daar overleden op 15 oktober "1862. In een oud-graf (dat overgeschreven is, staat met potlood vermeld dat hij is begraven in een bijzonder zandgraf... Waarschijnlijk in het begin van 1900, wilde men weten wie er in dat graf begraven lag...en toen bleek het graf LEEG te zijn...Is er bij u iets bekend dat F,A. Kampmeier is herbegraven in Duitsland. in Blomberg?? Heel graag zou ik hierop het antwoord willen vinden. Bijvoorbaat dank !!
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er bestaat geen landelijke registratie van welk graf waarom leeg is.
Het lijkt mij een bijzonder merkwaardig en zelfs ongeloofwaardig verhaal dat men begin 1900 wilde weten wie in een graf begraven was en dat het graf DAAROM geopend was. Rond 1900 was het - net als nu - verplicht om precies te administreren en registreren wie waar begraven is.
Men mocht - en mag ook in 2016 - een graf alleen openen:
1. om het graf te ruimen (dit zou bij de begraafplaats geregistreerd moeten zijn).
2. om de overledene op verzoek van nabestaanden op te graven en elders her te begraven (dit zou ook bij de begraafplaats geadministreerd moeten zijn. Er zou ook een vergunning van de burgemeester van Den Haag nodig voor zijn. Die zou de begraafplaats ook moeten kennen.
3. op bevel van de Officier van Justitie in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Maar dat kan ik mij rond 1900 niet voorstellen in het geval van iemand die in 1862 is begraven.
Als de heer Kampmeier rond 1900 is opgegraven en in Duitsland is herbegraven, zou er dus een vergunning van de burgemeester nodig zijn geweest.
Maar volgens de Archiefwet hoeft een gemeente dergelijke besluiten slechts tien jaar te bewaren. Of u nu nog bij de gemeente informatie over de vergunning kunt vinden, is onwaarschijnlijk. Maar u kunt het altijd vragen. Je weet nooit.
De begraafplaats moet een opgraving in haar administratie noteren en bewaren. De begraafplaats behoort u altijd te kunnen vertellen wanneer een graf geruimd is of wanneer een overledene opgegraven is. Die gegevens moeten worden bewaard zolang de begraafplaats bestaat en na de opheffing van de begraafplaats worden overgebracht naar het archief van de gemeente (artikel 27 Wet op de lijkbezorging).
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).