Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onderhoud altijddurend afkopen?

19 augustus 2004

Vraag nummer: 3268 (oude nummer: 4562)

In 1974 kocht een inwoner van onze gemeente een 3 tal graven voor onbepaalde tijd. Deze inwoner heeft nu het verzoek ingediend om deze graven ook voor voor altijddurend door de gemeente te laten onderhouden. De verordening bij onze gemeente biedt echter alleen de mogelijkheid om het onderhoud voor max. 40 jr af te kopen, met de mogelijkheid om dit te verlengen met telkens 10 jaar. De inwoner houdt echter vast aan de mogelijkheid tot onbepaalde tijd (men spreekt ook van altijddurend), omdat men vindt hierop recht te hebben (oude rechten). Men vindt dat er sprake is van frictie, waar de familie niet de dupe van mag worden. In hoeverre kan dit altijddurend onderhoud daadwerkelijk door de familie worden geclaimd?

Met vriendelijke groet,

Corine Verbeek

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De betrokken persoon heeft niet het recht om het onderhoud ook voor onbepaalde tijd af te kunnen kopen. Het apart rekenen van het onderhoud is namelijk een van de weinige middelen die een begraafplaatshouder heeft om ooit van de graven voor onbepaalde tijd af te komen én een redelijke garantie te hebben dat het graf en het monument behoorlijk onderhouden worden. Het onderhoud mag wel altijd verlengd worden. En zo is er een garantie dat áls de onderhoudsverlenging betaald wordt, er ook iemand is die voor het graf aanspreekbaar is als een monument omvalt, een grafkelder inzakt, etc. Dat is een kwestie van verstandig begraafplaatsbeheer. Het voorkomt dat men later met graven komt te zitten waar niemand naar omkijkt, waar geen rechthebbende van bekend is, etc. etc. Zie de tientallen vragen over problemen op dit vlak in deze adviesrubriek.
De claim van de inwoner/familie is juridisch volstrekt ongefundeerd.

Er is echter wel een oplossing voor zijn probleem.
Hij kan iemand zoeken die de onderhoudsbijdrage later voor hem wil betalen. Nadeel daarvan is het bedrag dat iemand dan in kas houdt, voor die persoon (elk jaar) meetelt in de vermogensrendementsheffing bij de inkomstenbelasting, wat 1,2% per jaar kan kosten. 1,2% lijkt niet zo veel, maar tikt bij tientallen jaren aardig aan. Als je het geld op de bank hebt staan en de rente de inflatie neutraliseert, holt op deze wijze het kapitaal tóch uit. Als de betreffende persoon overlijdt, valt dat geld gewoon in diens nalatenschap en hebben diens erfgenamen aanspraken. En de fiscus ook! Je kunt als privé persoon geen geld helemaal afzonderen.
Dat kan wél als je een stichting opricht. Dan zijn de gelden uit een privé-vermogen en heb je niets meer met vermogensrendementsheffing en successierechten van doen. Wel heb je oprichtingskosten van de notaris, maak je jaarlijks kosten voor de Kamer van Koophandel en moet je natuurlijk bestuursleden voor de stichting zoeken.

De meest praktische en goedkope oplossing is om gebruik te maken van een bestaande stichting, die tot doel heeft om graven in stand te houden. De betreffende persoon kan het afkopen van kosten op lange termijn regelen bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl, tel. 070-5112808) die over 40, 50, 60 jaar etc. het onderhoud kan betalen. Deze stichting is er juist voor dit type afspraken voor de lange termijn. Zij werkt landelijk, zelfs internationaal. Zij beheert duizenden graven, meest voor onbepaalde tijd.
Er kunnen ook afspraken worden gemaakt voor groot onderhoud op lange termijn, als het monument verzakt, breekt, etc.
De kosten voor een graf via Grafzorg kunnen onder bepaalde omstandigheden ook nog eens fiscaal aftrekbaar zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder