NatuurBegraafplaats artikel:6:252 van het Burgerlijk Wetboek
13 december 2016
Vraag nummer: 48628
Geachte heer W. van der Putten,
Mijn vraag is de Grafakte van Natuurbegraafplaats Heidepol artikel:6:252 van het Burgerlijk Wetboek eewigdurende grafrust is dat dan zo dat men het nooit meer mag op graven ?
Zou graag van U een antwoord willen.Al vast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Wim de Graaff.
Antwoord:
Geachte heer,
Op uw vraag kan ik geen antwoord geven. Ik weet niet wat is bepaald in grafaktes van deze begraafplaats over de grafrust.
Artikel 252 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek gaat niet over grafrust, maar over het overdragen van de verplichting van een der partijen om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van een haar toebehorend registergoed. Die verplichting zal overgaan op degenen die het goed onder bijzondere titel zullen verkrijgen. Ook zijn personen gebonden die een recht tot gebruik van het goed zullen verkrijgen.
Maar mij is niet duidelijk dat als het gaat om de instandhouding van een graf en een grafrecht, waarom je dan dit beding zou maken dat je in een notariƫle akte moet neerleggen. Het heeft in mijn ogen geen enkele meerwaarde boven het vestigen van een grafrecht in een 'gewone' overeenkomst of bij gewone beschikking, omdat die rechten net zo goed gerespecteerd behoren te worden. Dat is een onderdeel van de aard van een zogenaamd 'uitsluitend grafrecht'. Daar spaar je de kosten van een notaris mee uit. Wanneer een andere persoon zoals een kind of kleinkind de rechten op een graf op Heidepol overneemt, moet er telkens een notariƫle akte worden opgemaakt. Dat tikt aardig aan. Persoonlijk vind ik het weggegooid geld.
In alle gevallen is het echter zo dat papier geduldig is. Afspraken en rechten hebben geen betekenis als er geen partij is die opkomt voor het nakomen ervan. Om concreet te zijn: als iemand een graf voor een hele lange termijn of zelfs 'eeuwig' koopt, zul je altijd iemand moeten hebben die bereid is boze brieven te schrijven of te gaan procederen als een nieuwe eigenaar van het terrein of een derde de rechten dreigt te gaan schenden. Ik heb in mijn werk te veel voorbeelden gezien dat gemeenten, kerken of andere houders van begraafplaatsen zich van aktes en rechten niets aantrokken en graven toch lieten of gingen ruimen, wat ze volgens overeenkomsten, testamenten en andere gewichtige documenten beslist niet mochten doen. Papier bijt niet. Daar is men niet bang van. Het werkt alleen als er personen of instellingen zijn en blijven die voor graven en rechten in de bres springen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).