Moet ik de roos verwijderen?
2 februari 2002
Vraag nummer: 790 (oude nummer: 1034)
Fri Jan 19 16:13:22 2001
Nadat mijn broer in 1987 kwam te overlijden heb ik achter zijn grafmonument een roos op stam geplaatst.
Nu kreeg mijn schoonzus , die rechthebbende is van het graf, in de eerste week van januari, net na een gemeentelijke herindeling, een brief van een ambtenaar van de "nieuwe gemeente", waarin te kennen werd gegeven dat ze de roos voor eind junuari moet verwijderen omdat deze hoger is dan 40 cm,wat volgens de voorschriften niet is toegestaan, anders wordt dit door de gemeente gedaan en worden de kosten op haar verhaald.
Natuurlijk, ze zullen best gelijk hebben, maar hadden ze dat dan niet meteen in '87 te kennen moeten geven en niet 13 jaar later.
Het is in ieder geval voor de nabestaanden een pijnlijk incident.
Kan dit zo maar?
Antwoord:
Fri Jan 19 22:34:09 2001
Geachte heer of mevrouw,
Moet ik de roos verwijderen? Ja.
Kan dit zomaar? Die vraag hoor je je eigenlijk te stellen als je een plant of boompje bij een graf wilt plaatsen. Niet als ie verwijderd moet worden.
Veel mensen staan er niet bij stil dat er op de meeste begraafplaatsen allerlei regels gelden. Niet alleen voor grafbedekkingen, maar ook voor beplantingen. Toch is het zo. Het uitgangspunt van die regels is om overlast voor buurgraven te voorkomen en om een graf en begraafplaats geen wildernis te laten worden. Wie wel een wildernis op z'n graf wil, kan terecht op begraafplaatsen die juist een bepaald verwilderd aanzien koesteren.
Ik kan u ook wat begraafplaatsen noemen waar u kunt zien wat er gebeurt als men niet de hand aan de regels houdt. Op de Nieuwe Ooster in Amsterdam bijvoorbeeld staan 'conifeertjes' van ruim 10 meter hoog, waarvan de wortels hele grafmonumenten omhoog drukken. Op de oude RK begraafplaats in Boxmeer staan coniferen die de onderliggende tombes volledig hebben overdekt. U kunt dat zien op de site van www.uitvaart.nl/grafzorg. Daar staan links enkele fotootjes. Op een ervan staat iemand rechts voor hoog monument met een kruis er op. Achter dat kruis ziet u een 'groene muur'. Achter en vooral onder die groene muur liggen 2 rijen gravenÂ…
De regel dat beplanting niet hoger mag zijn dan 40 cm zal er waarschijnlijk ook in 1987 geweest zijn. Maar het zijn zo van die golven in de tijd, of men streng is of niet. Als er een tijd lang geen problemen zijn dan laat men wat meer de vrije hand. Als er diverse mensen hebben geklaagd over overhangende planten boven hun graf, dan wordt de tijd rijp om weer eens wat handhavend op te treden.
Ik heb het stille vermoeden dat men in de nieuwe gemeente in de ban is van het Enschede&Volendam-effect: opeens realiseren gemeentebestuur en ambtenaren zich dat er regels zijn en dat ze die (hadden) moeten handhaven. En u reageert dan zoals alle Nederlanders reageren: men moet regels handhaven, zeker! Maar vooral bij anderen, niet bij mij! Zelf ben ik ook zo, hoor. Maar ik vind het commentaar van de media de afgelopen weken behoorlijk hypocriet. We protesteren allemaal als we ons huis niet mogen uitbouwen zoals we wilden, en we aten massaal in wegrestaurants waarbij het een publiek geheim was dat de eigenaren geen sociale premies en belastingen afdroegen. En vragen we nu de uitbater naar zijn vergunningen als we ergens een biertje drinken?
U merkt het, ik heb een drukke week achter de rug en reageer nu wat af. Graag wens ik u een fijn weekeinde!
W. van der Putten
PS Zet de roos in uw eigen tuin. U kunt 'm thuis ook beter verzorgen dan op de begraafplaats. En dan blijft het een hommage aan uw broer.
19 januari 2001