Maar Joodse graven dan? (eeuwige graven)
16 januari 2019
Vraag nummer: 57124
Gisteren schreef u dat in Nederland geen eeuwigdurende graven kunnen worden uitgegeven. Maar hoe zit het dan met Joodse graven? Die zijn toch wel allemaal voor eeuwig? Kan dat niet meer?
Antwoord:
Geachte heer,
De wet geldt ook voor Joodse begraafplaatsen. Daar kunnen dus ook geen grafrechten 'voor eeuwig' worden gevestigd.
Maar op Joodse begraafplaatsen is iets anders aan de hand. Bij mijn weten worden daar helemaal geen grafrechten gevestigd. Er wordt gelegenheid gegeven tot begraving en de eigenaar van het terrein houdt het terrein en de graven in beginsel voor altijd in stand. En noemt dat 'eeuwig'. Wat correct is, als het altijd voortduurt.
Op een gewone begraafplaats gaat een nabestaande een overeenkomst aan met de houder van de begraafplaats. De nabestaande wil dat een graf voor een bepaalde periode blijft bestaan. De begraafplaatshouder biedt daar de gelegenheid voor, maar heeft zelf niet de behoefte om een graf een bepaalde termijn te laten bestaan. Die overeenkomst is een speciale overeenkomst, waarbij grafrechten worden gevestigd.
Op een Joodse begraafplaats worden geen grafrechten gevestigd. Ik zie het zo dat bij Joodse begraafplaatsen de nabestaanden en de houder van de begraafplaats een gelijk oplopend belang hebben: beiden willen dat de overledene eeuwige grafrust heeft. Dus de begraafplaatshouder zal niet de impuls hebben om een graf te ruimen zodra hij daar de gelegenheid toe heeft. Dat is voor de meeste gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen anders.
NB: Als ik dit verkeerd weergeef of verkeerd begrepen heb, dan houd ik mij aanbevolen voor tips en commentaar.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Naschrift:
Een lezer wees mij op https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_begraafplaats
Dat komt overeen met mijn uitleg.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.