Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten graf (extreem hoog bedrag in rekening gebracht)

9 maart 2022

Vraag nummer: 64546

Beste heer,

Waar kun je naar toe als blijkt dat je teveel hebt betaald voor een graf. Omdat deze voor lange tijd was ( 50jaar ) is het bedrag bepaald door het bisdom. Het bedrag bleek voor 4 graven te zijn ipv 2 graven. De parochie heeft de kosten van 4 graven zelf een rekening gemaakt naar 2 graven gezet.Deze kosten voor 2 dubbele diepe graven waren daardoor torren hoog. Wij hebben dus antwoord toen gekregen dat de kosten gebaseerd waren op 4 graven vanuit het bisdom. Daarbij blijkt dat we een mail gekregen hebben van de parochie waarbij ze dus het bedrag uitlegde dat er per persoon betaald moest worden.Ik heb ook inmiddels de ombudsman gevraagd waar we naar toe kunnen maar heb hier over nog geen antwoord gekregen. Waarschijnlijk kunt u ons helpen.
Als ik verder informatie moet sturen omdat het te verduidelijken hoor ik dit graag

Mvg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

We hebben na het stellen van uw vraag contact per e-mail gehad. U hebt mij geschreven om welke RK begraafplaats het gaat en mij een beheersreglement en de tarieven van die begraafplaats gestuurd.

De Ombudsman uitvaartwezen kan waarschijnlijk niets voor doen, omdat deze parochie en haar begraafplaatsen geen lid zijn van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Alleen LOB-leden en hun relaties kunnen van de diensten van de Ombudsman gebruik maken.

Het gaat om het herbegraven van ongeveer 7 personen in 2 nieuwe graven. Per graf zijn 3 of 4 personen herbegraven. Omdat graven bestemd zijn voor maximaal 2 personen is het bisdom in een berekening van kosten uitgegaan van 4 graven. Echter, feitelijk zijn er 2 graven gebruikt en zijn grafaktes voor 2 graven uitgegeven.

Als ik kijk naar de tarieflijst van deze begraafplaats van het jaar van uitgifte van deze twee nieuwe graven, was het tarief van een dubbelgraf voor 20 jaar 1.050,- euro en het tarief van 10 jaar verlenging 525,- euro. Deze begraven betroffen grafrecht inclusief onderhoud. Je zou dan verwachten dat een graf voor 50 jaar 1.050,- + 3 x 525,- dus samen 2.625,- zou bedragen. Dat zijn voor RK begraafplaatsen heel gebruikelijke tarieven. Voor 2 dubbelgraven zouden de kosten samen 5.250,- hebben kunnen zijn.

Een termijn van uitgifte van 50 jaar is voor deze begraafplaats niet standaard. De gebruikelijke termijn is 20 jaar. Men kan wel alttijd de grafrechten verlengen.
Op verzoek van de parochie heeft het bisdom een berekening voor 50 jaar gemaakt. Wat ik zou verwachten is, dat je bij vooruitbetaling van een lange termijn een beetje korting zou krijgen. Dat is bij veel begraafplaatsen gebruikelijk. Maar in haar berekening is het bisdom uitgegaan van een hoger bedrag en van een apart bedrag voor onderhoud, dat het bisdom apart en dubbel rekent, terwijl dat bij deze begraafplaats in het tarief zit.
Het bisdom komt op basis van eigen aannames die geen relatie hebben met de bedragen in de tarieflijst, op kosten van ongeveer 13.000 euro per graf voor 50 jaar. Ik kom hierboven uit op 2.625,- euro. Kosten van ongeveer 13.000 voor 50 jaar maakt deze begraafplaats in een klap tot een van de duurste van het land, misschien wel de allerduurste. Terwijl het om een heel gewone doorsnee parochiebegraafplaats gaat.

Verantwoordelijk voor het tarief is de parochie. De begraafplaats wordt 'geregeerd' zoals juristen dat noemen, door het reglement en de tarieflijst van de parochie. Het bisdom heeft geen taak en geen bevoegdheid in deze deze, volgens het reglement. De parochie kan het bisdom wel om een advies vragen, maar dat kan de parochie ook aan anderen vragen, die er ook niets over te zeggen hebben. De parochie beslist. Als u over het tarief wilt klagen, moet u dus bij de parochie zijn en niet bij het bisdom.

Ik denk dat ruim 20.000 euro te veel betaald is voor deze 2 graven. De stelling in een e-mail van de parochie dat per overledene betaald is en niet per graf, maakt duidelijk dat er een fout gemaakt is. Want graven bereken je niet per overledene, maar per graf. Zoals blijkt uit het reglement en de tarieflijst. En wat ook de regel bij bijna alle andere begraafplaatsen in Nederland is. De tarieven voor een enkel graf (een persoon) of dubbelgraf (meerdere personen) is hetzelfde. Het gaat om het gebruik van het grondoppervlak; als meerdere overledenen in een graf begraven worden, betaalt men de kosten van grafdelven en begraven.
Feitelijk is het maken van een fout toegegeven, als men stelt dat per overledene betaald is. Maar ook als dat zo zou zijn, verklaart dat nog niet het hele verschil.

Er heeft inmiddels ook een rechtszaak plaatsgevonden, waarin de executeur niet aansprakelijk is gehouden voor het zeer hoge tarief van de grafrechten. Ik heb niet de hele tekst van het vonnis gezien, maar ik zou denken dat een executeur toch ook wel een beetje op mag letten op wat hem of haar in rekening wordt gebracht. 26.000 euro voor 2 graven voor 50 jaar op een RK parochiebegraafplaats is een extreem bedrag. Het had mijns inziens voor de hand gelegen om daar kritische vragen over te stellen en uitleg voor te vragen. Of om elders kosten te vergelijken. De stichting Grafzorg Nederland bijvoorbeeld, die graven voor lange termijnen in stand houdt, had de graven na de eerste 20 jaar (kosten 1.050,- euro) in stand kunnen houden voor ongeveer 1.200,- per graf voor de jaren 21 t/m 50. Een enorm verschil met de ruim 10.000,- extra die de parochie rekent.

Ik denk dat er zeker reden is om met de parochie eerst eens rustig om tafel te gaan zitten om te kijken of deze bedragen toch niet kunnen worden gematigd. U moet er wel rekening mee houden dat de rechten om geld terug te kunnen vragen, na 5 jaar verlopen. U moet dus niet lang wachten, als u actie wilt ondernemen.

Ik adviseer u ook om de mogelijkheid van het terugvorderen van een deel van de betaling te bespreken met een advocaat. Ik ken onvoldoende details van het toenmalige overleg van de executeur met de parochie en met de erfgenamen intern om daar met voldoende kennis van de situatie over te adviseren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder